Reacties kaasworkshop
Wat leuk dat je bij mij een kaasworkshop hebt gevolgd. Ik hoor graag wat je van de kaasworkshop vond. Laat hier je reactie achter. Tips zijn ook welkom. Bedankt alvast! Hartelijke groet, Karin
Wat leuk dat je bij mij een kaasworkshop hebt gevolgd. Ik hoor graag wat je van de kaasworkshop vond. Laat hier je reactie achter. Tips zijn ook welkom. Bedankt alvast! Hartelijke groet, Karin
Afgelopen voorjaar bleek dat in een aantal kasten het bijenvolk niet meer leefde. In deze kasten zaten ramen met raat waarin nog een behoorlijke wintervoorraad aan voedsel. Een deel van deze voedselvoorraad is door de bijen uit de kasten met nog een levend volk genuttigd. De kasten zonder volk heb ik op een gegeven moment op de zolder van onze schuur gezet met het idee om ze later een keer goed schoon te boenen met sodawater en om de raten…
Zoals ik in mijn vorige blog geschreven heb, ben ik het bijenseizoen 2021 gestart met twee volken. Eén vrij groot volk en één wat kleiner volk. Dit kleinere volk heeft het helaas ook niet overleefd. Bij mijn buren, die ook bijen houden, gaat het ook niet goed met de volken. Zij wijten dit aan te weinig aanwezig stuifmeel voordat ze de winter in gingen. Ik denk dat de sterfte na de winter toch te maken heeft gehad met de temperatuurswisselingen….
De vlierbessenboom heeft dit jaar uitbundig gebloeid. Dit jaar heb ik van de vlierbloesemschermen naast een siroop ook een likeur en een wijn gemaakt. Voor de wijn heb ik grotendeels het recept van de Mede gevolgd. Wel heb ik een giststarter gemaakt, wat ik bij de Mede niet heb gedaan. En ik heb gewone bakkersgist gebruikt in plaats van speciale wijngist. Op 19 juni heb ik de wijn in wording in de gistingsemmer gegoten. Bijna één maand later (17 juli)…
De vlierbessenboom heeft dit jaar uitbundig gebloeid. Van de vlierbloesemschermen maak ik vlierbloesemsiroop, maar dit jaar ook een likeur en wijn. Wat heb je nodig voor de likeur? – ongeveer 10 vlierbloesemschermen – 1 biologische citroen – 500 ml gin – 300 gram suiker Bereidingswijze – Breng 1 liter water aan de kook met de suiker en roer tot de suiker oplost. Laat vervolgens afkoelen. – Verwijder de stengels van de vlierbloesemschermen (en ook verdorde bloemen verwijderen) – Spoel de…
Dit jaar doet de zwarte bessenstruik het goed. Ik vind zelf de zwarte bessen als rauwe bes niet zo heel erg lekker en meestal liet ik de bessen ook hangen voor de vogels. Zo af en toe snoepte ik een paar besjes wanneer ik in de moestuin aan het werk was. Dit jaar had ik echter zoveel mooie trossen bessen dat ik er bessensiroop en een bessenlikeur van heb gemaakt. Zwarte bessensiroop Ingrediënten 500 gram zwarte bessen5 blaadjes van de…
Het is een ander moestuinjaar dan voorgaande jaren. De maand februari was een maand van uitersten, sneeuw, ijs en daarnaast volop lenteweer. Ook maart roerde zijn staart met naast lenteweer af en toe een fikse hagelbui, april is wisselvallig en begin mei was het nog steeds koud met hagelbuien (rond de 10 graden Celsius). Je ziet dat hierdoor alles later groen wordt. Normaal laat de beukenhaag in april zijn eerste blaadjes al zien, nu was dit pas in mei. De…
Veel mensen kennen het traditionele recept van pesto wel, basilicumblaadjes, pijnboompitjes, olijfolie, knoflook en Parmezaanse kaas. In een tijdschrift las ik dat je van zevenblad ook pesto kon maken. Ik beschouwde zevenblad als onkruid, dat mijn hele hortensia probeert te overmeesteren. Helaas (of gelukkig voor de hortensia) heb ik het zevenblad verwijderd, dus een pesto van zevenblad kon ik niet uitproberen. Maar je kunt ook van allerlei ander “onkruid” een pestovariant maken. Zo kun je de pestovariant onder andere maken…
Zo’n zeven jaar geleden heb ik een rabarberplantje gekocht en deze staat nog altijd op hetzelfde plekje in onze “oude” moestuin, die geen moestuin meer is. Elk jaar komt de rabarber weer op zonder dat ik er energie in steek. Een gemakkelijke plant dus. Elk jaar bloeit de rabarber ook. De bloem lijkt wel iets op bloemkool. Ik heb wel eens opgezocht of je de bloem ook kunt eten, maar ik heb hier niets over kunnen vinden en ik ben…
Brandnetels, wie kent ze niet en overal kom je ze tegen. Ze worden vaak gezien als onkruid en bovendien kunnen ze flink prikken. Maar je kunt brandnetels ook eten. Ze zijn gezond, en helpen tegen allerlei kwaaltjes, zoals bijvoorbeeld voorjaarsmoeheid. Eerder heb ik brandnetels al gebruikt voor thee, om er een brandnetelkaasje van te maken en voor gier. Vandaag maak ik een gifgroen brandnetelsoepje. Pas wel op dat je de brandnetels niet met je blote handen plukt. Ik heb twee…