Varianten op pesto, vegan of gemaakt van “onkruid”

Varianten op pesto, vegan of gemaakt van “onkruid”

Veel mensen kennen het traditionele recept van pesto wel, basilicumblaadjes, pijnboompitjes, olijfolie, knoflook en Parmezaanse kaas. In een tijdschrift las ik dat je van zevenblad ook pesto kon maken. Ik beschouwde zevenblad als onkruid, dat mijn hele hortensia probeert te overmeesteren. Helaas (of gelukkig voor de hortensia) heb ik het zevenblad verwijderd, dus een pesto van zevenblad kon ik niet uitproberen. Maar je kunt ook van allerlei ander “onkruid” een pestovariant maken. Zo kun je de pestovariant onder andere maken van paardenbloembladen (oftewel konijnenbladeren), brandneteltoppen of weegbree. Ik heb een variant gemaakt met paardenbloembladeren en walnoten van eigen boom in plaats van pijnboompitjes, gebaseerd op mijn eerdere pestorecept. En omdat ik zo lekker bezig was, heb ik meteen van de spinazie uit de tuinkas, de hazelnoten van eigen boom en edelgistvlokken ook nog een vegan pestovariant gemaakt.

pesto van paardenbloembladeren

Pesto van paardenbloembladeren en walnoten

Pluk zo’n 30 mooie zachte paardenbloembladeren.
Was de paardenbloembladeren goed en dep even droog in een schone theedoek.
De nerven haal ik uit het blad.
Kraak ongeveer 10 walnoten totdat je in totaal 30 gram walnoten hebt.
Omdat ik geen Parmezaanse kaas in huis had, heb ik een stukje extra belegen kaas geraspt.
Voeg de paardenbloembladeren, de walnoten, de geraspte kaas, een teentje knoflook en 3 eetlepels olijfolie in een hakmolen en hak het geheel fijn. Wanneer de pesto te droog is, voeg je nog wat olijfolie toe. Zout en peper naar smaak toevoegen.
Eén dag in de koelkast zetten, zodat de smaak nog beter wordt. Wanneer je de pesto bedekt met een laagje olie is de pesto sowieso een week houdbaar in de koelkast en wellicht wel langer. De houdbaarheid is altijd een beetje op gevoel, hoe ruikt het, hoe ziet het er uit en hoe smaakt het. Als dat allemaal nog goed is, kun je de pesto prima eten, ook nog wel na een aantal weken.

Pesto van spinazie en hazelnoten

Pluk ongeveer 30 blaadjes spinazieblaadjes zonder steeltjes.
Voor 30 gram hazelnoten heb je ongeveer 30 hazelnoten nodig.
In plaats van geraspte kaas voeg ik twee eetlepels edelgistvlokken toe, die ik nog in de kast heb staan van mijn zelfgemaakte vegan kaasje. Edelgistvlokken hebben een kaasachtige smaak.
De bereidingswijze is verder als hierboven beschreven, dus naast de spinazieblaadjes, de hazelnoten en de edelgistvlokken doe je nog een teentje knoflook en olijfolie in een hakmolen en hakt dit fijn.

De pesto is heerlijk op een stokbroodje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.