De moestuin 2021
Het is een ander moestuinjaar dan voorgaande jaren. De maand februari was een maand van uitersten, sneeuw, ijs en daarnaast volop lenteweer. Ook maart roerde zijn staart met naast lenteweer af en toe een fikse hagelbui, april is wisselvallig en begin mei was het nog steeds koud met hagelbuien (rond de 10 graden Celsius). Je ziet dat hierdoor alles later groen wordt. Normaal laat de beukenhaag in april zijn eerste blaadjes al zien, nu was dit pas in mei. De maand mei was regenachtig, in juni kregen we dan eindelijk het zomerweer, waar we zo naar verlangd hebben.
Wat hebben we zoal gedaan in de moestuin
Op 9 maart heeft mijn man met de buurman de moestuinstroken voorzien van koemest. Een paar weken later, toen het droger was, heeft mijn man de koemest ondergespit en begin april de grond van de moestuinstroken rul gemaakt met de verticuteermachine.
De tuinkas
De kas heb ik 20 maart schoongemaakt en opgeruimd, en de grond voorzien van een nieuw laagje potgrond met wat koemestkorrels. Ook alvast wat gezaaid in de kas, zoals palmkool, radijs, spinazie, witte kool, (veld)sla, broccoli en tomaat. De palmkool, broccoli en witte kool heb ik op een gegeven moment (begin mei) naar buiten verplaatst, waar de planten gretig door de slakken zijn opgegeten. De rode bieten, die ik ook in de volle grond buiten heb geplant, doen het gelukkig wel goed. Afgelopen week voor het eerst bietjes gegeten. Van de spinazie, veldsla en radijs uit de kas hebben we ook al gegeten. Het is echt genieten om je groenten gewoon uit eigen tuin te plukken en daarnaast smaakt het ook nog veel lekkerder, veel zachter. Inmiddels heb ik de spinazie en radijs uit de kas verwijderd. In de kas staan nu de tomaten, de ananaskers, jalopena, aubergine en paprika in de volle grond. Deze planten doen het goed en de eerste knoppen, tomaten, bloemen, lampionnetjes zijn zichtbaar. Nu weet ik niet meer welke plant de jalopena is en welke de paprika, maar dat zien we straks vanzelf hoop ik.
De tomaten dief ik nu elke week, en soms twee keer in de week om te voorkomen dat de tomatenplanten weer een oerwoud van mijn kas maken. Bijzonder hoeveel uitgelopen okselknoppen ik elke week weer verwijder.
Aan de achterzijde in de kas heb ik vorig jaar knoflook geplant en geoogst. Dit jaar kwam de knoflook weer op zonder dat ik iets geplant heb. En inmiddels heb ik hiervan mooie knoflookbollen geoogst. Bijzonder toch?
Wilde bloemen
Buiten heb ik een strook met wilde bloemen gezaaid. Helaas kwam er alleen gras omhoog. In juni nog maar weer een keer gezaaid. Hier en daar komt nu iets op, maar het wordt geen wilde bloemenpracht dit jaar. Erg jammer. De phacelia (ook wel bijenbrood genoemd), die ik vorig jaar in mijn moestuinstroken had gezaaid, bloeien wel weer prachtig. Ik verplaats een aantal naar mijn wilde bloemenstrook, zodat er toch nog wat kleur in zit.
Moestuinstroken
De moestuinstroken waren na alle regen in mei weer grasstroken geworden. De tuinbonen, aardappelen, snijbiet, rode bieten, doperwten, uien, oost-indische kers en kamille hebben deze woestenij weten te trotseren. Ik had ook een paar preiplantjes geplant, maar deze kon ik niet meer terugvinden. Ik ben vier dagen bezig geweest om de moestuinstroken weer schoon te krijgen van de graspollen in de volle zon. Bloed, zweet en tranen. En dit is dan mijn hobby. Wel bruin geworden, maar niet van een relaxte vakantie.
Inmiddels heb ik weer opnieuw gezaaid, wortelen, paksoi, prei, snijbiet, bosui, veldsla, palmkool, watermeloen, komkommer en broccoli. Dit begint nu op te komen. De aardappelen, die ik gekocht heb, doen het goed. Omdat ik vorig jaar een aantal kleine aardappeltjes gerooid had, wilde ik dit jaar hiermee eens experimenteren. Dus deze heb ik in de grond gezet, maar in vergelijking met de gekochte pootaardappelen blijven de planten klein. Ik ben benieuwd wat voor aardappelen dit gaan worden.
Fruit- en notenbomen
Begin dit jaar heb ik alle fruit- en notenbomen voorzien van wat koemest om de stam. Koemest van de koeien van de buurman. De walnoten- en amandelnotenboom doen het dit jaar goed. De fruitbomen wisselend. Zo heeft de appelboom helemaal geen bloesem gehad. De kersen beginnen momenteel rijp te worden. Vorig jaar waren de vogels mij voor, maar ik heb inmiddels twee kersen gehad. Lopend door je tuin met een zonnetje op je gezicht, een hondje aan je zij, de kipjes scharrelend onder de kersenboom, eet je een paar geplukte kersen van de kersenboom. Dat is voor mij nu pure rijkdom. Aan de druivenboom hangen veel trossen toekomstige druiven. De pruimen doen het dit jaar niet zo goed, een pruimenboom heeft ook geen bloesem gehad. Wellicht komt dit omdat mijn man de boom afgelopen jaar eens goed onder handen genomen heeft (gesnoeid).
En dit jaar voor het eerst vijgen aan de bomen, zo leuk. Vorig jaar had ik ook een paar vijgen, maar pas aan het eind van de zomer. Die zijn dus nooit rijp geworden.
De citroenboom/plant, die ik vorig jaar voor moederdag gekregen had, heeft even een dipje gehad. In de zomer heb ik de plant in de kas gehad en in de winter heb ik de plant in een grotere pot gezet, speciale voeding gegeven en binnen gezet. De bladeren begonnen geel te verkleuren en de plant was meer dood dan levend. Begin dit jaar weer buiten gezet, gesnoeid en de plant krijgt weer nieuwe bladeren en bloemen. Dit jaar zet ik hem niet in de kas. Of ik ooit eigen gekweekte citroenen krijg, ik betwijfel het. We blijven hopen.
Bessenstruiken
Aan de bessenstruiken heb ik eigenlijk nooit zoveel werk. Dit jaar doen ze het uitzonderlijk goed. De “blauwe” bessen kunnen bijna geplukt worden. De frambozen zijn klaar om gegeten te worden. Af en toe pluk ik een handje frambozen voor de kippen, die dat ook erg lekker vinden.
Ook de kruisbessen doen het dit jaar voor het eerst goed. Mijn oma maakte altijd kruisbessenjam, zo lekker, met van die harde taaie schilletjes erin. Wie weet kan ik dit jaar ook kruisbessenjam maken. Bramenjam in ieder geval wel. De bramenstruik staat nu volop in bloei. Als je langs de struik loopt hoor je een heerlijk gezoem van alle bijen.
Mulchen in de kas
Vanwege de komst van Spike, onze adoptiehond, hebben we een hele grote ren gemaakt voor onze kippen. Eerder scharrelden de kippen altijd los over het erf, maar de kippen zijn bang voor de hond en de hond vindt fladderende kippen wel heel erg leuk om achterna te zitten. Op zich is de ren zo groot dat de kippen nog steeds lekker kunnen scharrelen, schuilmogelijkheden hebben en een lekker zandbadje kunnen nemen. Ze hebben zelfs een bankje erin staan, waarop ze heerlijk kunnen chillen met zijn allen. Ik was eerst bang dat ze misschien onrustig voor het hek gingen staan van “haal mij hieruit!”, maar gelukkig vinden ze het prima. Ook vliegen ze niet uit de ren, wat natuurlijk ook nog had gekund, het schapenhek is maar 1,5 meter hoog.
Gisteren heb ik met de flymo het grasveldje in de kippenren gemaaid (het gras was inmiddels twee kontjes hoog). De kippen vinden het ook heerlijk om in het gemaaide gras te wroeten. Vandaag hark ik het gras bij elkaar en gebruik een laagje van dit maaisel in mijn kas. Hierdoor gaat het bodemleven in de kas langer door, wordt onkruid onderdrukt en wordt het water langer vastgehouden.
Bloemen, kruiden en thee
We hebben diverse bloemen in onze tuin, waar je van de bloemblaadjes thee kunt maken. Kamille, lavendel en rozen, ieder met haar eigen werking. Ook van diverse kruiden, zoals tijm, citroentijm, rozemarijn, munt en brandnetel kun je thee maken. Ook gember is heerlijk in de thee. Momenteel ben ik bezig om zelf gember te kweken. Dit doe je door een onbespoten gemberwortel te kopen en op een schoteltje water te leggen. Zodra er groeiknoppen ontstaan, leg je de wortel tot halverwege in een laagje aarde in een kweekkasje. De aarde moet je vochtig houden. Inmiddels zijn de groeiknoppen uitgelopen tot stengels en nu zet ik ze in de onverwarmde kas. Ergens in november/december kun je de verse gember oogsten. Verse gember is wat roze van kleur. Let op als het kouder wordt, moet je niet zoveel water meer geven, want dan ligt schimmel op de loer.
Binnenkort ga ik een voedseldroger kopen en ga wat experimenten met combinaties hiervan. Over mijn bevindingen zal ik weer een blog schrijven.