Rabarbertaart

Rabarbertaart

Zo’n zeven jaar geleden heb ik een rabarberplantje gekocht en deze staat nog altijd op hetzelfde plekje in onze “oude” moestuin, die geen moestuin meer is. Elk jaar komt de rabarber weer op zonder dat ik er energie in steek.  Een gemakkelijke plant dus. Elk jaar bloeit de rabarber ook. De bloem lijkt wel iets op bloemkool. Ik heb wel eens opgezocht of je de bloem ook kunt eten, maar ik heb hier niets over kunnen vinden en ik ben te bang om het uit te proberen. De bloemen moet je eigenlijk zo snel mogelijk verwijderen, want deze slokken een hoop energie op. Van de rabarber eet je de stengels, de bladeren zijn namelijk giftig voor de mens.

Rabarber wordt later in het seizoen steeds zuurder. De hoeveelheid oxaalzuur neemt vanaf 21 juni sterk toe en een te hoge inname hiervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Het is dus niet aan te raden om na de langste dag (21 juni) nog rabarber te oogsten voor consumptie.

Het meest bekende rabarberrecept is wel rabarbercompote. Maar het is natuurlijk ook altijd leuk om andere recepten uit te proberen. Zo heb ik ooit een keer rabarberlikeur geprobeerd te maken, volgens mij met rabarber, wodka en suiker. Dit is hopeloos mislukt, het was niet te drinken. Geen idee waar het mis is gegaan, maar de rabarberlikeur krijgt zeker nog een keer een herkansing.
Afgelopen week heb ik een rabarbercake/-taart gemaakt en ik moet zeggen dat deze erg goed gelukt is, lekker fris zuur. Wanneer je de taart een dag laat staan is deze nog lekkerder.

Benodigdheden

Springvorm (ingevet) met een diameter van 25 cm

150 gram gesmolten echte boter
3 eieren
150 gram suiker
150 gram bloem
½ zakje bakpoeder

500 gram rabarber in stukjes gesneden van ca. 1 cm
2 zakjes vanillesuiker
35 gram suiker
3 eetlepels custardpoeder

Bereidingswijze

Roer de gesmolten boten met de suiker tot een romig geheel.
Voeg daarna één voor één de eieren toe.
Als laatste voeg je de bloem en bakpoeder toe en mix dit een aantal minuten tot het een mooi glad deeg wordt.
Strijk het deeg over de bodem van de ingevette springvorm. De randen van de springvorm hoef je niet te voorzien van deeg, want het deeg gaat rijzen.
De stukjes rabarber mengen met de vanillesuiker, suiker en custardpoeder en over de deegbodem verdelen. De rabarberstukjes verdeel je over de bodem met deeg.
Daarna in het midden van de oven op 150 graden (hetelucht) voor ongeveer 80 minuten bakken.

rabarbertaart

Je kunt de rabarbercake serveren met een toefje slagroom, maar ik vind het lekkerder zonder slagroom zodat je de friszure smaak nog beter proeft.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.