Zwarte bessensiroop en zwarte bessenlikeur zelf maken

Zwarte bessensiroop en zwarte bessenlikeur zelf maken

zwarte bessen
zwarte bessen

Dit jaar doet de zwarte bessenstruik het goed. Ik vind zelf de zwarte bessen als rauwe bes niet zo heel erg lekker en meestal liet ik de bessen ook hangen voor de vogels. Zo af en toe snoepte ik een paar besjes wanneer ik in de moestuin aan het werk was. Dit jaar had ik echter zoveel mooie trossen bessen dat ik er bessensiroop en een bessenlikeur van heb gemaakt.

Zwarte bessensiroop

zwarte bessensiroopIngrediënten

500 gram zwarte bessen
5 blaadjes van de zwarte bessenstruik
350 gram rietsuiker
1 citroen
water

Bereidingswijze

– Was de bessen en haal ze van de takjes. Af en toe zit er nog een onrijp besje tussen, deze haal je ertussen uit.
– Doe de zwarte bessen door de sapcentrifuge. Mocht je geen sapcentrifuge hebben, dan kun je de bessen ook met ongeveer 10% water van het gewicht van de bessen koken (met een stamper kneus je de bessen, zodat er zoveel mogelijk sap vrij komt). Dit moet je dan zo 10 à 15 minuten laten pruttelen. Maar ik heb het dus door de sapcentrifuge gedaan. In plaats van sap, kreeg ik meer een dikke brij.
– Pers de citroen uit.
– Breng het sap met water (1,5 x zoveel dan de hoeveelheid sap) samen met de blaadjes, de citroensap en rietsuiker aan de kook en laat heel even doorkoken.
– Doe het geheel vervolgens door een bolzeef en kook het nog een keer op.
– Vervolgens vul je de gesteriliseerde flessen met de hete siroop met behulp van een trechter.
Het sap is niet helder, maar iets troebel. Wanneer je het sap helder wilt hebben, zou je een kaasdoek in de bolzeef kunnen doen.

 Zwarte bessenlikeur

Ingrediënten

1 liter jenever
300 gram schoongemaakte zwarte bessen
100 gram schoongemaakte frambozen
10 blaadjes van de zwarte bessenstruik
200 gram rietsuiker

zwarte bessenlikeur

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een grote glazen fles/weckpot.
Roer dit goed om met een houten pollepel. Sluit daarna de fles / weckpot lichtdicht af en zet deze weg op een donkere koele plek. Dit mengsel laat je acht weken staan, en af en toe roer je het geheel om (of schud je de fles / weckpot even goed). Na zes weken giet je de drank door een zeef met kaasdoek. Doe de likeur in schone flessen en bewaar deze op een donkere plek. Laat de likeur een aantal weken staan, dat verbetert de smaak.
De gezeefde bessen en frambozen gebruik je weer om een heerlijke zelfgebakken cake met bessen en frambozen mee te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.