Vlierbloesemwijn

Vlierbloesemwijn

De vlierbessenboom heeft dit jaar uitbundig gebloeid. Dit jaar heb ik van de vlierbloesemschermen naast een siroop ook een likeur en een wijn gemaakt. Voor de wijn heb ik grotendeels het recept van de Mede gevolgd. Wel heb ik een giststarter gemaakt, wat ik bij de Mede niet heb gedaan. En ik heb gewone bakkersgist gebruikt in plaats van speciale wijngist.
Op 19 juni heb ik de wijn in wording in de gistingsemmer gegoten. Bijna één maand later (17 juli) is het gisten gestopt en 8 augustus heb ik de wijn gebotteld. Het is uiteindelijk een fruitige droge wijn geworden met een klein bubbeltje en 8% alcohol. Gekoeld is de wijn erg lekker op een zomerse dag.

In onderstaand recept lees je dat ik 2160 gram suiker heb toegevoegd voor een wijn van ongeveer 12%. Wellicht dat ik te weinig citroenzuur heb toegevoegd, waardoor een volledige gisting is belemmerd.

Benodigdheden voor de vlierbloesemwijn

– 10 liter (gekookt en afgekoeld) water
– 1 liter vlierbloesembloemetjes (dat is ongeveer 1 litermaat met vlierbloesemschermen, aangedrukt).
– 2160 + 70 gram suiker (2160 gram voor ongeveer 12% alcohol)
– 10 gram + 1 gram  citroenzuur
– 10 gram wijnsteenzuur
– 10 gram + 1 gram gistvoedingszout
– 0,5 liter appelsap zonder conserveermiddelen
– half zakje bakkersgist
– gistingsfles/emmer
– 1 zakje vanillesuiker
– sulfietwater: 2 gram sulfiet en 4 gram citroenzuur oplossen in 1 liter lauwwarm water

Bereidingswijze

Op de dag dat je de bloesemschermen plukt, maak je ook de giststarter. Deze zorgt ervoor dat de suiker wordt omgezet in alcohol.
Je gebruikt van de bloesemschermen alleen de bloemetjes. Om te zorgen dat de bloemetjes loslaten, doe je ze in een plastic zak, die je met lucht laat vollopen en vervolgens dichtknoopt. Laat dit een dag staan op een donkere plek. Na een dag de plastic zak goed schudden en dan laten de bloemetjes los van de steeltjes.

Giststarter

– Doe 0,5 liter appelsap in een pannetje en voeg hier 70 gram suiker aan toe en 1 gram citroenzuur. Breng dit al roerend aan de kook en laat vervolgens afkoelen tot 40 graden Celsius.
– Voeg, nadat het is afgekoeld, 1 gram gistvoedingszout toe.
– Doe in een gesteriliseerde fles een half zakje bakkersgist en giet de vloeistof uit het pannetje hierbij in, zodra deze vloeistof 25 graden Celsius is.
– Schud de fles vervolgens goed.
– Haal de dop ervan af en sluit het af met een neteldoek met elastiek. De giststarter laat je 1 tot 2 dagen staan. Als het goed is vormt zich een schuimkraag.

Wijn

– Los de suiker (2160 gram) op in 2 liter water door deze even te koken.
– In het afgekoelde suikerwater los je 10 gram citroenzuur, 10 gram wijnsteenzuur  en 10 gram gistvoedingszout.
– Doe de vlierbloesem (alleen de bloemetjes) in een schone 10 liter emmer.  De emmer heb ik schoongemaakt met sulfietwater.
– Doe vervolgens de giststarter erbij en als laatste nog 4,5 liter afgekoeld gekookt water.
Je hebt nu ongeveer 7 liter pulpwater. Dek de emmer af met een theedoek en zet deze vast met een elastiek.
– Na 4 dagen pulpgisten zeef je het geheel (bolzeef met neteldoek erin).  Je giet de drank over in een gistingsfles/-emmer. Ik gebruik een gistingsemmer van 10 liter. Deze gistingsemmer heb ik vooraf schoongemaakt met sulfietwater.
– Vul de emmer aan tot 10 liter (met ongeveer 3 liter afgekoeld gekookt water) en sluit de emmer af met een waterslot.

Zodra de gisting gestopt is, kun je de wijn gaan bottelen. Zorg ervoor dat je de gistingsemmer niet te veel schudt om te voorkomen dat de droesem op de bodem in de flessen terecht komt. Ik heb de wijn met een maatbeker en trechter in de flessen gegoten. De maatbeker, trechter, flessen en kurken zijn vooraf gereinigd met sulfietwater.

vlierbloesemwijn

Achteraf blijkt dat de wijn waarschijnlijk nog niet helemaal uitgegist was. Wanneer ik een fles open, bruist een schuimige massa als champagne de fles uit. Niet te veel schudden dus voor het openen. Het maakt overigens de wijn niet minder lekker. Het resultaat is een heerlijk wijntje voor een warme zomeravond. Santé!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.