Een vegankaasje maken van cashewnoten en edelgist

Een vegankaasje maken van cashewnoten en edelgist

Zelf eet ik over het algemeen vegetarisch. Nu ben ik mij ook wat meer aan het verdiepen in veganistisch eten. En dat vergt toch wel een behoorlijke aanpassing van mijn huidige levensstijl. Vegans eten een plantaardig dieet zonder dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel, eieren en honing. Maar ook zonder alle dierlijke bijproducten, producten die getest worden op dieren en plaatsen waar dieren worden gebruikt voor entertainment.
De overstap naar een veganistische levensstijl is voor mij nu nog te groot, maar je kan natuurlijk altijd een begin maken. En zo ben ik begonnen met het maken van een vegan kaasje, gemaakt van onder andere cashewnoten en edelgist. De diverse recepten, die ik op internet tegenkwam, heb ik gecombineerd en op gevoel mijn eigen recept gemaakt.

Edelgist

edelgist
edelgist

Eén van de ingrediënten van dit vegan kaasje is edelgist. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar de Albert Heijn verkoopt het gewoon. Edelgistvlokken zijn gemaakt van een eencellige schimmel. Het is een gedroogde inactieve gist en heeft een kaasachtige smaak. Daarnaast bevat edelgist van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur (vitamine B11). Klinkt allemaal gezond en inderdaad het heeft een kaasachtige smaak, alhoewel het wel een rare nasmaak heeft als je de vlokken zo opeet. Nu gebruik ik de edelgist voor het maken van een vegan kaasje, maar je kunt de edelgistvlokken ook over je spaghetti of pizza strooien in plaats van kaas.

Ingrediënten

200 gram cashewnoten (ongebrand)
1 theelepel zout
1 knoflookteen
1 theelepel citroensap
1 theelepel appelazijn
3 eetlepels edelgistvlokken
een scheutje water (circa 3 eetlepels)
1 eetlepel kruiden (ik gebruik provencaalse kruiden).

Bereiding

– Week de cashewnoten, bij voorkeur, één nacht in water, maar in ieder geval twee uur. Hoe langer de cashewnoten weken des te romiger je kaasje wordt.
– Doe de cashewnoten en overige ingrediënten (behoudens de kruiden) bij elkaar en mix het geheel met een staafmixer tot een smeuïg geheel.
– Omdat ik zelf ook kaasjes van koeienmelk maak, heb ik kaasvormen tot mijn beschikking. Het mengsel doe ik in een kaasvorm. Mocht je geen kaasvorm hebben, dan kun je het ook in een kommetje of iets dergelijks.
– Daarna een uurtje in de koelkast, zodat het enigszins kan opstijven.
-Vervolgens strooi je de kruiden erover heen en drukt dit licht aan.
– Serveer met een stokbroodje of toastje.

vegan kaasje

Het kaasje is ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast.
Het resultaat is een vrij zachte smeerbare kaas, die direct al heerlijk van smaak is. Het heeft iets weg van hummus. Het is zeker voor herhaling vatbaar. Het is ook een recept waarmee je kunt variëren door andere kruiden of andere noten te gebruiken. En op internet heb ik ook een recept gezien, waar één van de ingrediënten kokosolie is. Kokosolie is een romige dikke oliesoort die hard wordt als het koud staat. Dus dan krijg je een wat steviger kaasje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.