Bijenramen bewaren, darrenslacht, verenigen bijenvolken

Bijenramen bewaren, darrenslacht, verenigen bijenvolken

Klaar voor de winter

Het bijenseizoen is weer voorbij en de bijen zijn weer klaar voor de winter. Er zijn weer heel wat pakken suiker doorgegaan. De aanwezige honing aan het eind van de zomer heb ik niet meer geslingerd, zodat de bijen deels op eigen honing en deels op suikerwater de winter door moeten komen.

Van een aantal kasten heb ik de honingkamer / tweede broedkamer inclusief ramen verwijderd, omdat er veel lege, soms uitgebouwde, ramen in zaten. Zo heb ik geprobeerd om de grootte van de bijenwoning af te stemmen met de grootte van het te overwinteren bijenvolk. Ik heb hier en daar wat geschoven met de ramen met honing / stuifmeel. Deze heb ik of aan de zijkanten van dezelfde kast gehangen of aan de zijkanten van andere kasten, die daar nog geen uitgebouwde ramen hadden zitten. De bijen, die op de weggenomen ramen zaten, heb ik in de kasten geslagen. Dit klinkt nogal gewelddadig, maar dat valt wel mee. Het raam houd je boven dezelfde kast (broedkamer) en met een harde klap op de bovenkant van het raam sla je de bijen eraf. Gevolg was wel dat hierdoor de ruimte voor één volk te klein werd, waardoor ze moerdoppen gingen aanzetten. Deze heb ik verwijderd in de hoop om zo een zwerm te voorkomen. En volgens mij is dat gelukt.

Bewaren van (uitgebouwde) ramen

De droge lege (uitgebouwde) ramen, die ik uit de kasten heb gehaald, bewaar ik in een bijenkast die in ons stookhok staat. Door het gaas onderin de kast, kan het luchten en ga je verschimmeling tegen. Verder hoop ik dat de wasmot de ramen ook ongemoeid laat. Achteraf gezien blijkt deze opslag van wasramen toch niet zo succesvol te zijn geweest, lees mijn blog over de wasmot.
De donkere raten zijn oud en moet je niet opnieuw gebruiken. De lichte raten daarentegen wel. Het kost de bijen namelijk veel energie om raten uit te bouwen. Voordeel van uitgebouwde raten is dus dat het veel energie scheelt voor het ontvangende bijenvolk en die energie kunnen ze dan mooi gebruiken om een honingvoorraad aan te maken.

oud en nieuw uitgebouwde raten

Als je de bewaarde ramen, voordat je ze aan het volk geeft, even bespuit met lauw (suiker)water , dan bevordert dit het hergebruik.

Darrenslacht

De darren (mannetjes bijen) zijn zo langzamerhand ook uit de kasten gedreven door de werkbijen (darrenslacht). De darren zijn nutteloos in de winter voor het volk en zouden alleen maar voedsel kosten. Vandaar de darrenslacht. Eigenlijk is de benaming van darrenslacht niet helemaal juist. De bijen worden namelijk niet geslacht, de werkbijen geven de darren geen voer meer waardoor ze verzwakken. Darren halen zelf geen voer. Als ze verzwakt zijn, worden ze naar de buitenwand van de kast gedreven en vervolgens naar de kastbodem. Uiteindelijk worden ze door de werkbijen naar buiten gesleept. Mochten de darren weer naar binnen willen, dan wordt daar door de werkbijen een stokje voor gestoken. Desnoods prikken ze de darren dood.

Veel zwermen het afgelopen bijenseizoen

Begin dit jaar heb ik een aantal volken verkocht, omdat ik niet te veel kasten wilde hebben. Het neemt toch de nodige tijd in beslag. Met mijn werk en een grote tuin was dat wat te veel van het goede. Twee volken heb ik gehouden. Ik was ervan uit gegaan dat ik van deze twee volken een kunstzwerm zou maken en dan met vier kasten de winter in zou gaan. Maar dit is toch weer heel anders gelopen. Nadat ik van de twee bestaande bijenvolken twee zuigelingen had gemaakt, hebben zowel de bestaande bijenvolken als de zuigelingen nog een aantal keren gezwermd. Om gek van te worden. De tel ben ik kwijtgeraakt. En wellicht hebben ze ook nog gezwermd op momenten dat we niet thuis waren.
Ik blijf het lastig vinden om het zwermen te voorkomen. Wanneer is er zwermneiging en wanneer is er een moerwissel gaande? Zo dacht ik dat er een moerwissel gaande was. Weinig doppen en de kast had een oude koningin. Niet dus.
Een aantal zwermen heb ik geschept, een aantal was ook niet meer terug te vinden. Om de zwerm niet kwijt te raken, zou je de vleugels van de koningin kunnen knippen. Dat wil niet zeggen dat er geen zwerm vertrekt, maar de koningin kan niet volgen en de bijen zullen naar de kast terugkeren. Dit knippen van de vleugels gaat tegen mijn gevoel in, dus doe ik (nog) niet.
Volgend jaar zal ik wat regelmatiger in de kasten kijken, proberen geen moerdoppen over het hoofd te zien, en hoop dan dat ik het zwermen voor kan zijn.

Verenigen van volken

In juni bleek één van de geschepte zwermen geen koningin meer te hebben waardoor het volk steeds kleiner werd. Dit volkje heb ik verenigd met een ander bijenvolk. Om twee volken te verenigen leg je een krant tussen beide broedkamers. Als je goed luistert  (zie video) hoor je de bijen zich door de krant heen knagen naar elkaar toe. De drukinkt zorgt ervoor dat de bijen dezelfde geur hebben, zodat ze snel aan elkaar wennen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.