De bijen klaarmaken voor de winter (inwinteren)

De bijen klaarmaken voor de winter (inwinteren)

Het is alweer september en tijd om de bijenvolken klaar te maken voor de winter. In mijn eerdere blog heb ik het inwinteren al beschreven. Omdat ik steeds meer volken heb, is het van belang om ieder volk naar behoefte bij te voeren. De situatie in elke kast is natuurlijk weer anders. En eigenlijk is dat wel leuk. Op deze manier kun je ook wat uitproberen. Eén bijenvolk heeft zoveel verzegelde honing in de kast dat ik dit volk op eigen honing de winter in laat gaan. Sowieso was ik verrast over de hoeveelheid verzegelde honingramen in de kasten. Ik woon op de Veluwe en ik vermoed dat de bijen toch ergens de heide hebben gevonden. Zelf reis ik niet met de bijen naar de heide (of waar dan ook naartoe), geeft in mijn optiek alleen maar stress voor die beestjes. Dus blij verrast dat de afstand naar de heide voor de bijen toch haalbaar is. Heidehoning heeft namelijk een specifieke, volle smaak, die ik erg lekker vind. In mijn optiek is het de lekkerste honing.
Ik ben er geen voorstander van om alle honing van de bijen af te pakken, maar omdat er zoveel verzegelde ramen aanwezig zijn in meerdere kasten, heb ik hier en daar een raampje eruit gehaald om te slingeren.

verzegeld honingraam
prachtig verzegeld raam

Het is belangrijk om tijdig in te winteren, zodat de bijen het wintervoer nog goed kunnen indampen. Stelregel heb ik geleerd is vóór 1 oktober. Een bijenvolk op één broedkamer moet over ongeveer 12 tot 14 kg wintervoer beschikken. De aanwezige verzegelde ramen honing trek je van de hoeveelheid af, die je nog moet bijvoeren. Een verzegeld broedkamerraam is 2 kg, een verzegeld honingkamerraam 1,2 kg. Ik voer de bijen bij met suikerwater (3 kg suiker opgelost in 2 liter warm water).

De situatie in de kasten

Kast nummer 5
Dit volk staat op 8 ramen, alleen een broedkamer, geen honingkamer. Beiderzijds tegen het broed een raam verzegelde honing. Ik voer nog 8 kg bij.

Kast nummer 3
Dit volk staat op een broed- en honingkamer. In de honingkamer veel verzegelde ramen. Ik haal hier vier uit om te slingeren, twee verzegelde ramen laat ik zitten. De broedkamer bevat vijf verzegelde ramen. Ik voer nog 2 kg bij. Is misschien niet nodig, maar dan kunnen ze de ramen die ik geslingerd heb misschien nog weer aanvullen.

Kast nummer 2
Dit volk staat op een broed- en honingkamer. In de honingkamer een aantal verzegelde ramen. Ik haal hier twee uit om te slingeren en laat twee verzegelde honingramen zitten.
In de broedkamer bevindt het broed zich rechts in het midden. Aan de zijkanten tegen het broednest geen broedkamerramen met honing. De ramen aan de uiteinden van de kast zijn nog niet uitgebouwd. Ik haal drie lege ramen weg en hang er een tussenschot in.
Dit volk voer ik met 10 kg bij.

Kast nummer 1
Dit volk staat op een broed- en honingkamer. In de honingkamer bevinden zich twee verzegelde ramen. Eén ervan haal ik eruit om te slingeren. Daarnaast ook wel ramen met honing maar nog niet verzegeld. In de broedkamer zitten geen verzegelde ramen. Het broednest bevindt zich in het midden van de kast op vijf ramen.
Dit volk voer ik bij met 11 kg.

Kast met logo
Dit volk staat op twee broedkamers en een honingkamer. Ik haal drie verzegelde honingramen uit de kast en vijf verzegelde ramen laat ik zitten.
De broedkamer (in het midden) heeft in het midden twee ramen met broed en daarnaast twee ramen verzegelde honing. De ramen ernaast zijn leeg, en nagenoeg niet uitgebouwd. In de onderste broedkamer heb ik verder niet gekeken. De kast heeft in ieder geval al 10 kg voer. Omdat het volk op twee broedkamers staat, voer ik voor de zekerheid nog 4 kg bij.

Kast zonder logo
Dit volk staat op één broedkamer en twee honingkamers. Uit de bovenste honingkamer heb ik een aantal verzegelde ramen weggehaald om te slingeren. De middelste honingkamer bevat 10 ramen verzegelde honing. Alle tien ramen laat ik zitten, wintervoer voor de bijen. In de broedkamer naast het broednest bevinden zich twee ramen met verzegelde honing. In mijn optiek voldoende honing om de winter mee door te komen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.