Perenkwarkcake met perenlikeur

Perenkwarkcake met perenlikeur

Net als vorig jaar heb ik ook dit jaar weer perenlikeur gemaakt. Vorig jaar heb ik de peren weggegooid op het moment dat ik de likeur ging filteren om in flessen te doen. Maar eigenlijk is dit zonde. Op internet heb ik een recept gevonden voor een perenkwarkcake met een vleugje amaretto. Het vleugje amaretto vervang ik nu door een vleugje perenlikeur. Het is een smakelijke cake geworden.

perenkwarkcake met perenlikeur

Ingrediënten:

peren uit de perenlikeur
1 eetlepel citroensap
100 gram roomboter
150 gram kristalsuiker en 1 eetlepel kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
200 gram volle kwark
180 gram zelfrijzend bakmeel
amandelschaafsel
½ theelepel kaneel
3 eetlepels perenlikeur

-Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Bekleed de bodem van een springvorm (diameter 23 cm) met bakpapier en vet de randen van de springvorm in.
-De peren uit de perenlikeur heb ik ongeschild op wodka gezet. De peren schil ik eerst voordat ik ze in dunne plakjes snijd. Daarna besprenkel ik de peren met citroensap.
-Vervolgens maak ik het cakebeslag. De boter smelt ik in een steelpannetje en voeg hieraan de suiker en vanillesuiker toe. Ik klop het totdat het een luchtig geheel wordt.
-Voeg één voor één de eieren toe. De kwark meng ik met de likeur en daarna spatel ik de kwark door het botermengsel.
-Het zelfrijzende bakmeel zeef ik boven het beslag en spatel het er luchtig doorheen.
-Schep het beslag in de springvorm en strijk het glad.
– Druk de perenpartjes in een cirkel in het beslag.
-Strooi vervolgens de geschaafde amandelen over de cake.
-Meng één eetlepel suiker met de kaneel en verdeel de kaneelsuiker gelijkmatig over de amandelen.
-Bak de cake in het midden van de oven in circa 89 minuten goudbruin en gaar.

Geniet ervan! Heerlijk met een kopje koffie en een perenlikeurtje.

5 gedachten over “Perenkwarkcake met perenlikeur

  1. Hallo Karin Christen,

    Op internet vond ik jou site met het recept om zelf perenlikeur te maken. Vanochtend ben ik bezig gegaan maar, je zegt in het recept ‘koel en donker wegzetten’. Bedoel je daarmee de koelkast? In huis zelf is het tussen de 20 en 23 graden. Is dat te warm. Ik heb nog nooit likeur gemaakt dus ik tast in het duister ‘so to speak’.

    Graag hoor ik van u.

    Met vriendelijke groet,

    Yolanda van der Kolk

    1. Hallo Yolanda,

      Ik zet mijn perenlikeur in wording in de voorraadkast. Daar is het wat koeler dan momenteel in huis, maar daar is het nu ook niet heel koel doordat het buiten heel warm is.Ik zou de perenlikeur in ieder geval niet niet in de koelkast zetten. Veel succes!
      Groet Karin.

  2. Hoi!

    Ik heb je recept 2 jaar geleden gebruikt ook wij hebben een mooie oude perenboom in de tuin. Met elk jaar heeel veel Conference peren. We hebben vorig jaar nog een perenboom ontdekt in de tuin, Doyenné du commice daar ga ik er dit jaar ook een mee proberen.

    Omdat ik de vorige keer lekker enthousiast van start was gegaan en veel potten had gemaakt hebben we er 1 een jaar met peren en al in de kelder laten staan, die was nog lekkerder!!

    Heel blij met het recept(en de familie ook 😉)

    Groetjes, Mitshika

    1. Hallo Mitshika,

      Helaas heeft onze oude perenboom het tijdens de storm Eunice in februari 2022 begeven. Inmiddels hebben we een nieuwe perenboom geplant (conference), die dit jaar gelukkig ook flink wat peren heeft.
      Afgelopen jaar heb ik peren van mijn buurman gebruikt voor de likeur en ook langer in de pot laten staan, simpelweg omdat ik het vergeten was😀. En inderdaad de smaak is heerlijk.

      Succes en geniet ervan!

      Groetjes Karin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.