Zuigeling bijenvolk

Zuigeling bijenvolk

Op 27 april heb ik een zuigeling gemaakt. De kast zonder logo zit vol met bijen. Omdat er komende dagen regen voorspeld wordt, besluit ik om vandaag het volk toch ruimte te geven door een broedaflegger of iets dergelijks te maken. Ik lees mij weer even in op internet. Hier lees ik dat het maken van een zuigeling ook een methode is om de zwermstemming van het volk te onderdrukken. Dit heb ik nog niet eerder gedaan. Eens moet de eerste keer zijn. Altijd interessant om wat nieuws te proberen. En het lijkt een vrij eenvoudige methode.

Hoe maak je een zuigeling?

Je zet een nieuwe broedkamer op het bestaande volk bovenop de honingkamer. Uit het bestaande volk neem je vier ramen met broed weg (vrij van bijen) en plaatst deze in de nieuwe broedkamer. Je zorgt ervoor dat het broed in de bestaande broedkamer weer aansluit. De overblijvende ruimte wordt met kunstraten opgevuld. Verder hang je in de nieuwe broedkamer een raam met honing en een raam met stuifmeel aan weerszijden van de vier ramen met broed. Ook hier wordt de overblijvende ruimte met kunstraten opgevuld. De broedramen zuigt de broedbijen naar boven, vandaar de term zuigeling vermoed ik. De voedster-, poets-, bouw- en veldbijen trekken massaal naar de vier broedramen om het broed te verzorgen. Je krijgt zo een broedaflegger met veel jonge verzorgende bijen. De nieuwe broedkamer laat je ongeveer 8 uur op de bestaande kast staan. Daarna haal je deze ervan af en plaatst de kast op een nieuwe bodem elders. Wanneer je dit volk op een zelfde stand zet, moet je het volk een drietal dagen opgesloten houden.
Het is belangrijk om de zuigeling wel af en toe bij te voeren met wat suikerwater.

Controle kast zonder logo

Van het volk in de kast zonder logo heb ik dus een zuigeling gemaakt. Op 5 mei ging ik de kast zonder logo controleren. De bijen waren erg onrustig en stekelig en ik zag moerdoppen. Dus maar even in de kast met de zuigeling gekeken. En ja hoor, hier zag ik eitjes. Dus de koningin was meegekomen met de zuigeling. Eigenlijk had ik dus een koninginnenrooster tussen de honingkamer en de nieuwe broedkamer moeten plaatsen, zodat ik er zeker van was dat de koningin niet naar de nieuwe broedkamer zou gaan.
De bijen in het bestaande volk maakten dus al nieuwe koninginnen. Dat betekent dat je na 13 dagen moerdoppen moet breken. 27 april was op een maandag, 13 dagen later is het zondag 10 mei. Precies op moederdag krijgen dit bijenvolk dus weer een nieuwe koningin. Ik heb 10 mei aan het eind van de dag drie mooie koninginnen in het volk laten lopen. De andere moerdoppen heb ik weggehaald.  ’s Nachts vechten deze drie dames met elkaar en blijft er maar één koningin over.
Ik weet niet of ik 10 mei een moerdop over het hoofd heb gezien, maar op zondag 17 mei begon een deel van dit volk te zwermen. Gelukkig streek de zwerm in onze eigen tuin neer en kon ik deze zo scheppen.

Controle kast met logo

Ook van dit volk heb ik een zuigeling gemaakt. Hier bleek de koningin dus niet mee te zijn gegaan met de zuigeling. Omdat de zuigeling relatief klein is, breek ik geen doppen. Als er een koningin uitgelopen is, verwacht ik dat de bijen zelf de overige moerdoppen wel weghalen.
Bij controle van de kast met logo bleek deze na één week (na het maken van een zuigeling) nog steeds in zwermstemming te zijn, tenminste gezien de aanwezige belegde moerdoppen. Deze heb ik verwijderd. Ik zag nog eitjes, dus er zit nog een koningin in de kast. Maar even goed in de gaten houden wat dit volk van plan is.

Controle 26 mei

Het is een heerlijke warme avond en ik besluit na mijn werk te kijken hoe het is gesteld in de verschillende kasten. En misschien is dat ook maar goed geweest, want in twee kasten zitten veel gepoetste cellen, maar allen zonder eitjes. Ook verder is er geen broed aanwezig.

bijenvolk

Kast zonder logo

Van dit volk heb ik een zuigeling afgenomen, die nu in kast nummer 1 zit. Met de zuigeling is ook de koningin meegekomen, dus dit bijenvolk zat zonder koningin. Op 10 mei heb ik aan het eind van de dag een drietal koninginnen erin laten lopen. Een week later kwam hier toch nog een zwerm vanaf, die ik in kast nummer 3 heb gezet.
De bijen in de kast zonder logo zijn onrustig. En bij controleren van de ramen constateer ik dat er geen broed meer is. Een koningin kan ik niet vinden. Misschien dat er wel een koningin is, maar nog niet bevrucht. Ik neem het zekere voor het onzekere en hang een raampje met eitjes uit kast nummer 1 in deze kast. Mochten ze geen koningin meer hebben, dan kunnen ze er zelf weer eentje maken.

Kast nummer 1

Zoals hierboven al gezegd zit hierin de zuigeling met koningin van de kast zonder logo. Het is een groot volk met broed in allerlei stadia. Uit deze kast heb ik twee ramen met eitjes gehaald. Eén voor de kast zonder logo en één voor de kast nummer 2. De bijen hebben de ramen al flink uitgebouwd.

controle bijenvolk

Kast nummer 2

Hierin zit de zuigeling zonder koningin uit de kast met logo. Ik heb bij een vorige vlugge blik gezien dat het volk redcellen (nieuwe koningin) hadden aangemaakt, maar ik zie nog geen eitjes. Ook hier kon ik geen koningin vinden. Net als bij de kast zonder logo heb ik hier maar even een raampje met eitjes ingehangen uit kastnummer 1. De bijen hebben de ramen al flink uitgebouwd.

Kast nummer 3

Hierin zit de zwerm, afkomstig uit de kast zonder logo. Ik zie eitjes, dus dat is een goed teken. Ze stonden op zes ramen, maar omdat het een behoorlijk volk is en de ramen deels al uitgebouwd hebben, hang ik er nog vier ramen met kunstraat in. Zowel kast nummer 1, 2 en 3 voer ik elke avond bij met een klein beetje suikerwater, zodat ze genoeg energie hebben om de kunstraten uit te bouwen.

 



 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.