Voorjaar op de Gapershof

Voorjaar op de Gapershof

Het is even geleden dat ik een blog over de (moes)tuin heb geschreven, maar nu dan toch. Het is afgelopen winter een milde, maar erg natte winter geweest. In ieder geval geen weer om in de tuin te werken. We hebben hier kleigrond en je glibbert echt alle kanten op als het zo nat is. Omdat we afgelopen oktober een terras aan hebben laten leggen, was ons grasveld behoorlijk kapot gereden. De machines hebben diepe sporen achtergelaten en door de vele regen werden dit kleine waterplasjes. Het zand, dat uitgegraven was voor de bestrating, lag achter op het veld op een grote bult. Ik heb, wanneer het weer dat enigszins toeliet, de diepe sporen met dit zand proberen te vullen, maar het scheppen van het natte zand was een behoorlijk zwaar klusje en naar een paar kruiwagentjes was ik er dan ook wel weer klaar mee. Het is ongelooflijk hoeveel volle kruiwagens met zand nodig zijn om de diepe sporen weer te vullen.
Halverwege maart begon het weer eindelijk om te slaan en kwam het zonnetje erdoor. En eigenlijk tot vandaag (24 mei) hebben we over het algemeen alleen maar mooi en zonnig voorjaarsweer gehad. En met dat mooie weer is het zonde om achter je computer te zitten om een blog te schrijven, dus daarom heeft een nieuwe blog over de moestuin even geduurd. Het mooie en zonnige weer heeft er ook voor gezorgd dat er regelmatig gesproeid moest worden. Na een lange droge periode kun je echt verlangen naar een heerlijke regenbui. Heel cliché, maar zo’n regenbui is heerlijk voor de tuin.
De laatste paar weken is de bult met zand behoorlijk geslonken. De sporen zijn opgevuld met het zand en ingezaaid met graszaad. Gelukkig hebben de kippen niet alle graszaad opgegeten en krijgen we zo langzamerhand weer een mooi grasveldje.

Tuinkas

De afgelopen jaren heb ik mijn tomaten in een klein foliekasje gehad. Maar de folie was verpulverd.  Dus nu is het dan tijd voor het echte werk, een tuinkas. Begin dit jaar hebben we een ACD tuinkas Retro R205H gekocht met 4 mm veiligheidsglas en gehamerd glas in het dak. Het is een heerlijke grote kas, waar je ook in kunt staan. Achteraf gezien had de kas nog wel groter mogen zijn, maar ja ik ben er in ieder geval heel blij mee.
Mijn man heeft de tuinkas in elkaar gezet. Hij werkt in de horeca en halverwege maart moesten alle horecagelegenheden hun deuren sluiten vanwege het coronavirus. Dus hij had mooi tijd voor dit klusje.

Zoals gezegd ben ik heel blij met mijn kas. Wel heb ik mijn eerste foutje al gemaakt. De tomatenplantjes en pompoenplant, die ik voorgezaaid had in de vensterbank in huis, heb ik op een gegeven moment verhuisd naar de tuinkas. Overdag was het namelijk zonnig en heerlijk warm in de kas. Maar helaas ’s nachts vroor het nog en hier konden de plantjes toch niet zo goed tegen.
Verder groeit alles gestaag in de kas.

Wat groeit er zoal in de kas?

Spinazie: dit is een supermakkelijke groente om te zaaien. We hebben al een paar keer een heerlijke spinaziesalade gegeten. De dressing maak ik van een eetlepel honing (natuurlijk van eigen bijen), een eetlepel mosterd, scheutje azijn, scheutje olijfolie en wat peper en zout. En wat ook lekker is, of in ieder geval gezond, is een spinazie/appelsapje. Met de slowjuicer heb je in een handomdraai zo’n sapje gemaakt.

smoothie spinazie appel

– Knoflook: ik heb zowel knoflookteentjes in de kas als buiten de kas geplant. Het groeit zowel binnen als buiten goed, alhoewel ik het idee heb dat de bladeren in de kas wat geel verkleuren. Misschien toch iets te warm in de kas. Maar we hebben ook woelratten en mollen in onze kas en moestuinbedden, die regelmatig gangen onder de nieuwbakken plantjes maken. Misschien dat daardoor de knoflook er ook niet zo florissant uitziet in de kas.

– Pluksla: pluksla vormt geen echte krop, maar zijn allemaal kleine plantjes met losse bladeren. Wanneer je de sla afknipt, groeit het ook steeds weer aan. Inmiddels hebben we al een paar keer van deze sla gegeten. Het is zacht van structuur, net als kropsla.

– Suikermais: een deel van de maisplantjes heb ik naar buiten verhuisd, en een deel heb ik in de kas laten staan. De suikermais in de kas groeit gestaag. Dit is anders met de suikermais in de moestuin. Halverwege mei heeft het ’s nachts nog gevroren en vrieskou is schadelijk voor de mais. Maar zo lang er nog iets groens te zien is, laat ik de suikermais in de moestuin staan. Het is soms een wonder hoe de natuur zichzelf herstelt. Zo heb ik ooit eens een cavolo nero (palmkool) zaadje geplant in mijn allereerste moestuin. Maar helaas dit plantje werd opgegeten door de slakken en verdween. Tot onze verbazing dook afgelopen najaar opeens het palmkoolplantje weer op. Inmiddels was dit geen moestuin meer. De voormalige moestuin was met graszaad ingezaaid en in het midden hebben we een appelboompje geplant. We hebben het plantje laten staan, en hebben een paar keer er heerlijk van gegeten. Dit voorjaar stond het plantje in bloei, mooie gele bloemetjes. Nu vormt het een soort boontjes, waarin zaadjes zitten. Deze zaadjes ga ik verzamelen en weer zaaien in de hoop dat hier weer een palmkoolplantje uit voortkomt.

– Rode bieten: de rode bieten doen het in de kas enorm goed en ze staan nu buiten. Vorig jaar heb ik een paar bieten laten bloeien, waarna ze zaden zijn gaan vormen. Een aantal van deze zaden heb ik verzameld, maar niet allemaal. Hierdoor steken nu overal rode bietenplantjes de kop op. Tussen de uien, de aardappels enz. Ik haal ze hier tussenuit en zet ze elders neer.

– Komkommer: de komkommer doet het goed in de kas en blijft daar ook staan.

– Tomaten: ook de tomaten laat ik in de kas staan. Ik heb spiralen gekocht om de tomatenplant steun te geven en voorkomt dat deze omvalt of knakt. De eerste bloemen verschijnen al.

– Aubergine: het is mij nog nooit gelukt om een aubergineplantje op te kweken. Nu ik ze in de kas heb voorgezaaid, zijn de zaden ontkiemd met als resultaat een viertal plantjes. Ik ben erg benieuwd of de plantjes ook gaan bloeien en vruchten krijgen. We wachten af. In ieder geval blijven de plantjes in de kas staan, ze houden van warmte.

– Witte kool: de witte koolzaadjes heb ik voorgezaaid in de tuinkas. Twee plantjes zijn naar de moestuin verplaatst en één staat nog in de tuinkas. De warmte in de kas zorgt ervoor dat dit plantje een voorsprong heeft op de plantjes, die buiten staan. Tot nu toe hebben de slakken de plant nog met rust gelaten.

– Paksoi: ooit heb ik een keer bij een AH actie zaadjes voor Paksoi gekregen. Deze vond ik weer terug in mijn mandje met zaden. Ik heb ze in de tuinkas gezaaid, maar eigenlijk niet verwacht dat ze nog zouden ontkiemen. Maar jawel hoor, twee mooie plantjes. Eén hiervan heb ik in de kas laten staan, de ander naar buiten verplaatst. Deze laatste heeft wel een opdonder gehad van de vrieskou vermoed ik. De paksoi uit de kas is al verorberd, deels rauw als salade en deels geroerbakt door de macaroni.

– Courgette: de courgette groeide heel mooi in de tuinkas. Begin mei heb ik deze naar de moestuin verplaatst. Helaas hebben we nog een paar nachten vrieskou gehad en dat heeft de plant geen goed gedaan. Toch laat ik de courgetteplant staan en het lijkt er op dat ze al weer nieuwe bladeren vormt.  Dus wie weet …

– Citroenboompje: met moederdag kreeg ik van mijn kinderen een citroenboompje. Citroenboompjes doen het goed in een tropisch of subtropisch klimaat, vandaar dat ik het boompje in de kas heb geplaatst. Het boompje heeft in bloei gestaan en vormt nu citroentjes. Hoe leuk zou het zijn als er echt citroenen aan zouden komen. Dan ga ik natuurlijk weer eigengemaakte limoncello maken.

– Tuinbonen: een deel van de tuinbonen heb ik voorgezaaid in de kas en een deel meteen in het moestuinbed geplant. Je ziet dat de tuinbonen uit de kas een voorsprong hebben. Helaas ook nu weer luis in de tuinbonen. Maar even behandelen met brandnetelgier.

– Broccoli: ook de broccoli heb ik deels voorgezaaid in de kas en deels rechtstreeks in de moestuin gezaaid.

De moestuin

De moestuinstroken hebben we verplaatst naar achteren. Toen de regenbuien ons land verlieten en het droger werd, heeft mijn man de stroken gefreesd. Om de grond ruller te maken heeft hij de stroken daarna nog een keer met de verticuteermachine behandeld. Naast de bovengenoemde plantjes heb ik in de moestuinstroken op 28 maart jl. verschillende aardappels gepoot:
Frieslander (vroeg ras) Parel (middelvroeg ras), Suprise (laat ras). De Frieslander heeft een korte groeiperiode van ca. 90-100 dagen, de Parel van ca. 100=120 dagen en de Surprise van langer dan 120 dagen.
Door de late grondvorst halverwege mei, zijn de bladeren van de aardappelplantjes bruin/zwart geworden. De jonge aardappelplantjes zijn gevoelig voor vorst. Maar uit ervaring weet ik dat de natuur zich ook weer herstelt, wellicht dat het enige groeivertraging oplevert, maar uiteindelijk komt het goed met de aardappels.
Ook heb ik rode uien gepoot, die het prima doen. Wel moet ik zo af en toe alle plantjes weer goed vastzetten, omdat een woelrat (vermoed ik) de plantjes omhoog drukt. Maar dat geldt voor alle plantjes in de moestuin.
Sinds 2 weken staan de bonen erin. Ik heb verschillende bonen geplant. Runner beans, stamslabonen en french beans.

Fruit- en notenbomen

De amandelboom stond dit jaar, net als voorgaande jaren, als eerste in bloei, gevolgd door de kersen-, pruimen- appel-, perenbomen. Helaas zit er een ziekte in de amandelboom, waardoor er, op één na, geen amandelen meer aanzitten. Na even googelen blijkt het om de krulziekteschimmel te gaan, die ervoor zorgt dat het blad opzwelt, krult, en geelgroen tot rood verkleurt. Inmiddels hebben we deze misvormde bladeren verwijderd in de hoop dat deze schimmel de boom niet verder aantast. Ook de walnotenboom heeft een ziekte, bacteriebrand. De bladeren laten zwarte vlekken zien. Ik vraag mij af of de aanhoudende droogte van afgelopen periode een oorzaak hiervan is. Beide bomen geef ik nu water en heb ze wat mest gegeven. Ik hoop dat dit de bomen weer wat sterker en weerbaarder maakt.

De fruitbomen daarentegen doen het hartstikke goed. Er zitten momenteel veel beginnende appels, peren en pruimen aan. En zelfs de kersen lijken het goed te doen. Ik moet zeggen dat we deze fruitbomen ook wel regelmatig voorzien van water, anders ben ik bang dat ze door de aanhoudende droogte de vruchten laten vallen. Ook de druivenboom en bessenstruiken doen het goed.
Vandaag regent het dan eindelijk, heerlijk voor de tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.