Een kijkje in de kasten na de winter

Een kijkje in de kasten na de winter

De afgelopen winter was mild en vlogen de bijen bij ieder zonnestraaltje even uit. Er is een ongekende hoeveelheid regen gevallen afgelopen winter. Zoveel dat het regenwater op het dakterras bleef staan met als gevolg dat bijen hierin verdronken. Hier kwam ik tot mijn grote schrik achter toen ik op een zonnige dag even bij de bijen wilde kijken. Met een bezem heb ik het regenwater zo goed en kwaad als ik kon naar de afvoer geveegd en geprobeerd de bijen te redden. Een weinig zinvolle actie vrees ik, want de bijen waren al zo verkleumd dat er geen redden meer aan was. Om deze massaverdrinking een volgende keer te voorkomen, heb ik houten planken op het dak gelegd.

Eerste vluchtige inspectie

Op 14 maart jl. was de temperatuur zo rond de 15 graden en heb ik een eerste vluchtige voorjaarsinspectie gedaan in een aantal kasten. Zo te zien zijn alle bijenvolken (zes stuks) goed de winter doorgekomen. Ze vliegen uit en halen stuifmeel. De paar kasten, die ik geopend heb, hadden ook nog voldoende voer. En de kasten, die ik niet geopend heb, hadden nog een dusdanig gewicht dat ik vermoed dat ze ook nog voldoende voer hebben.
inspectie bijen

Voorjaarsinspectie kasten ter overname

Ik heb besloten om een drietal kasten weg te doen. Het is toch aardig bewerkelijk al die kasten en het moet wel leuk blijven. In eerste instantie had mijn cursusleider bijenhouden interesse om de volken over te nemen voor zijn nieuwe cursisten. Maar door de maatregelen in verband met het coronavirus (Covid-19) is de cursus dit jaar afgelast.
Voordat ik de kasten ter overname aanbied op marktplaats, heb ik eerst op een zonnige dag deze kasten nog eens nader geïnspecteerd. Alle drie de volkjes deden het goed. Voldoende voer en broed in allerlei stadia aanwezig.
Ik heb veel reacties op mijn marktplaatsadvertentie gehad. Ook van een bijenhoudster, die twee volkjes had zonder koningin. Omdat ik nog een klein volkje heb, zou zij deze kunnen verenigen met haar beide volkjes. Maar helaas, bij het inspecteren van dit bijenvolk bleek het volk wel een koningin te hebben, maar was zij niet aan de leg. Wanneer ik niet zou ingrijpen, was het volk gedoemd ten onder te gaan. Om dit te voorkomen heb ik, weliswaar met pijn in mijn hart, de koningin uit het volk gehaald en gedood. Het bijenvolk heb ik verenigd met een ander bijenvolk.

De overige drie kasten zijn opgehaald door een zeer ervaren imker. Een man van achter in de 70, die zonder beschermende kleding en alleen met een pijp de ramen uit de kasten overzette in zijn eigen kasten. Het was die dag behoorlijk fris, circa 12 graden en er stond een behoorlijke wind. De imker was blij met zijn volken en bij vertrek zei hij misschien tot volgend jaar. Dat is leuk om te horen. Hij had zijn verplichtingen jegens een fruitteler om met een afgesproken aantal kasten in de boomgaard te staan voor de bestuiving. Niet alle volken hebben de winter bij hem overleefd, dus moest hij er nog een paar volken bij hebben.
Waar ik achteraf spijt van heb, is dat de imker de kasten meteen heeft meegenomen (aan het einde van de middag). Vanwege de kou die dag vlogen de bijen bijna niet uit. De imker vond dit wel prettig, want dan kon hij meteen de kasten meenemen, want ja een paar bijen meer of minder … Maar ja, die paar bijen zaten ’s avonds wel te zoeken naar hun “thuis”, die er niet meer was en zijn dus ten dode opgeschreven.

Voorjaarsinspectie overgebleven kasten

Zondag 12 april 2019 was een hele mooie zonnige en warme paasdag. Geen familie over de vloer om te brunchen i.v.m. de corona-maatregelen, dus toen maar even het dak opgegaan om mijn twee overgebleven kasten eens grondig te inspecteren.

Kast zonder logo
Dit is een kast met een broedkamer en twee honingkamers. Bij het openen van de kast zijn de bijen rustig. De kast is goed dichtgemaakt met propolis, een goed teken. In de bovenste honingkamer zit al veel honing, aan de zijkanten ook al verzegelde honing.

propolis
Dekplaat is goed afgekit met propolis

In de middelste honingkamer zit in het midden broed en aan de zijkanten en bovenin honing. Omdat het broednest doorloopt van de broedkamer naar de middelste honingkamer, komt bij het afhalen van de middelste honingkamer een aantal bijen in spé bloot te liggen. openliggend broed

Er is broed in alle stadia, zowel darren- als werksterbroed. Ook zie ik al darren rondlopen. Verder ontdek ik een paar speeldoppen.
Om de bijen wat ruimte te geven en omdat de bovenste honingkamer al helemaal gevuld is, zet ik er een honingkamer bovenop met ramen met kunstraat.

Kast met logo
Dit is een kast, die op twee broedkamers en een honingkamer staat. In de honingkamer is er voldoende honing. In de broedkamer onder de honingkamer zitten aan de zijkanten nog ramen, die uitgebouwd moeten worden. Dus dit volk heeft nog wel voldoende ruimte. Ook hierin broed in alle stadia. Geen verontrustende dingen te zien. Er lopen een aantal bijen die geel bepoederd zijn. Ik vermoed van de  nectarflow van de paardenbloemen.verzegelde honing en stuifmeel

En hoe is het twee weken later in de kasten (23 april)

Kast zonder logo
Deze kast heb ik een extra honingkamer gegeven. Het is verbazingwekkend hoe snel ze het kunstraat uitgebouwd hebben en alweer gevuld met honing. De appelboom staat nog volop in bloei, en ook in de buurt zitten de weilanden vol paardenbloemen waar de bijen op vliegen. De kast zit behoorlijk vol met bijen en de eerste speeldopjes zijn al belegd in de honingkamer boven de broedkamer. Tijd om alle ramen in deze kast te controleren op belegde doppen en deze te verwijderen. Ik zal binnenkort een veger/vlieger maken, maar moet nog even overdenken wanneer. Eind april is wel vroeg volgens mij.

Kast met logo
In deze kast hebben de bijen nog wel ruimte. De broedramen zijn ze aan het uitbouwen. Er zijn geen belegde moerdoppen in de bovenste broedkamer, wel speeldoppen. Ik gok het erop dat dit volk nog geen zwermneigingen heeft en controleer niet de ramen van de onderste broedkamer. Het schijnt dat bij de aanzet van zwermcellen de bijen de randen van het broednest voorzien van zwermcellen.  Vooral het bouwraam schijnt een aantrekkelijke plaats te zijn voor zwermcellen. Wanneer je drie of vier ramen op zwermcellen controleert begin dan aan de kant van het bouwraam. Als je geen zwermcellen vindt, dan kan de kast weer dicht. Want het schijnt zo te zijn als er links geen belegde doppen zitten, dan zitten ze rechts ook niet. Maar in deze tijd van het jaar is het wel verstandig om wekelijks te controleren.  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.