Brandnetelgier

Brandnetelgier

brandnetelgier

Dit jaar heb ik brandnetelgier gemaakt om de strijd met de zwarte luis aan te gaan. Elk jaar zitten ze weer op de tuinbonen. Behalve dat je de luizen ermee kunt bestrijden, schijnt brandnetelgier ook goed te zijn voor planten. Brandnetelgier zorgt ervoor dat ze sterker worden en minder vatbaar voor ziektes. Daarnaast geeft de gier het bodemleven een oppepper door de stikstof die het bevat. Let wel op dat niet alle planten hier blij van worden. Brandnetelgier is met name geschikt als bijvoeding voor tomaten, prei, kool, selderij en komkommer. Ook fruitbomen en bessenstruiken waarderen deze bijvoeding. Daarentegen houden bonen, erwten en uien hier niet van.

Wat heb je nodig?
voor 5 liter brandnetelgier

  • ½ kilo jonge brandnetels, die nog niet in bloei staan
  • 5 liter water
  • plastic emmer
  • 250 gram suiker

Doe de brandnetels in de emmer. Voeg het water toe en de suiker en meng dit. De suiker zorgt voor een snellere vergisting van de brandnetels.
Vervolgens moet je de gier laten trekken, elke dag even omroeren om het gistingsproces te bevorderen. Dit mengsel gaat wel heel erg stinken, maar ja alles voor het goede doel.
Door het gisten komt er een schuimlaagje op. Na ongeveer 4 weken is het mengsel goed. Er moeten geen belletjes meer aanwezig zijn, want dan is het gistingsproces nog niet afgelopen. Je kunt daarna de gier in een afgesloten fles bewaren. Trouwens het is wel belangrijk dat, voordat je de gier gebruikt , haar eerst verdunt (verhouding 1 : 10). Dus 1 liter gier op 10 liter water.

 

Eén gedachte over “Brandnetelgier

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.