Vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesemsiroop maken

Wij hebben een tweetal vlierbessenbomen in onze tuin. Momenteel staan ze prachtig in bloei. De vlierbloesem heeft een heerlijke aromatische geur en smaak. Hiervan kun je een prachtige limonadesiroop maken.

vlierbloesemsiroop
vlierbloesem

Vorige week wilde ik vlierbloesemsiroop gaan maken. Gewapend met een schaar, pannetje en trap (want de bloesem hangt behoorlijk hoog) liep ik richting de vlierbessenboom. Op datzelfde moment besloot één van mijn bijenvolken te gaan zwermen. De lucht vulde zich met heel veel bijen op zoek naar een nieuw onderkomen. Gelukkig was dit onderkomen dicht bij ons huis en in onze eigen tuin. Dus in plaats van vlierbloesemsiroop maken , werd het een bijenzwerm scheppen die dag. Inmiddels zit de zwerm weer in een kast en heb ik een paar dagen geleden alsnog een pannetje met vlierbloesem geplukt. Ik heb zo min mogelijk takjes in de pan gedaan en de vliegjes er een beetje vanaf geschoven. Want als je de vliegjes eraf schudt, schud je ook het stuifmeel er uit. En juist het stuifmeel geeft veel smaak. Natuurlijk laat ik genoeg vlierbloesem hangen voor mijn kleine vrienden, de bijen. En natuurlijk ook voor andere insecten.

De vlierbloesem zet ik net onder water (lauwwarm). Om ze goed onder water te houden leg ik er een schoteltje overheen. Dit laat ik 24 uur staan.
Na die 24 uur, zeef ik het geheel door een bolzeef met daarin een kaasdoek. Er komt een heerlijke aromatische bloemige vlierbloesemgeur vanaf. Wat overblijft is een licht goudgele vloeistof, in totaal 1 liter. Hier doe ik een eetlepel citroensap bij en 500 gram suiker. Tsja die suiker klinkt niet erg gezond, maar ja siroop is nu eenmaal zoet. Vervolgens breng ik dit aan de kook. Wanneer de vloeistof kookt, laat ik het nog even zachtjes doorkoken. Ik maak ondertussen de flessen goed schoon met kokendheet water. Hierin giet ik vervolgens de hete vloeistof. Door de warmte trekt het vacuüm en is de siroop langer houdbaar. Zodra je de fles geopend hebt, moet je deze in de koelkast bewaren en is deze beperkt houdbaar.

Hoe te gebruiken?

Je kan vlierbloesemsiroop op verschillende manieren gebruiken. Je kan het aanlengen met water of bruisend water, maar ook met tonic of witte wijn is erg lekker. Ook kun je het door je yoghurt of karnemelk doen. Er zijn eigenlijk zoveel mogelijkheden. Ik zou zeggen experimenteer ermee en geniet ervan.

vlierbloesemsiroop
vlierbloesemsiroop

2 gedachten over “Vlierbloesemsiroop maken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.