Honingmosterd zelf maken

Honingmosterd zelf maken

Afgelopen jaar heb ik voor de bijen een bloemenmix gezaaid. Deze bloemen laat ik uiteindelijk net zo lang staan totdat ze zaden hebben gevormd. Deze zaden verzamel ik dan en gebruik ze weer voor volgend jaar. Eén soort bloemen had kleine ronde gele kogeltjes als zaad. Dit zaad leek erg veel op het mosterdzaad dat ik gebruik voor mijn courgette in zoetzuur. Toch maar even een zaadje proeven, en ja hoor de smaak is vergelijkbaar met het mosterdzaad dat ik gebruik voor mijn courgette in zoetzuur.  Ook nog even op internet gekeken hoe een mosterdplant eruit ziet en het kan niet anders dan dat het hier inderdaad om mosterdplantjes gaat.

mosterd zelf maken

Op internet lees ik dat je ook de bladeren en bloemen van mosterd kunt eten, die hebben een licht pittige smaak en zijn heerlijke door de salade. Dat gaan we dit jaar uitproberen.

Naast dat je het mosterdzaad kunt gebruiken voor het inmaken van bijvoorbeeld courgette in zoetzuur, kun je er ook mosterd van maken, die vaak als smaakmaker wordt gebruikt. Leuk om eens te proberen. Er zijn verschillende recepten te vinden op internet. Ik ga voor de honingmosterd. Deze maak ik met appelazijn, maar je kunt deze ook maken met witte wijnazijn of natuurazijn. Omdat ik gele mosterdzaadjes heb, gebruik ik deze en deze zijn het minst scherp. Er zijn namelijk ook bruine mosterdzaadjes (iets pittiger) en de zwarte zaadjes (zijn het scherpst).

Ingrediënten (voor een klein potje mosterd)

40 gram mosterdzaad
80 ml appelazijn
0,5 theelepel kurkuma
2 eetlepels honing (eventueel naar smaak meer honing toevoegen)
Naar smaak zout en peper toevoegen, en eventueel water toevoegen om het smeuïger te maken.

Bereidingswijze

Je hebt wat geduld nodig, want de zaden moeten eerst 12 uur weken in de azijn. Daarna kun je aan de slag. Meng de kurkuma en honing erdoor en maak er een smeuïg geheel van met een staafmixer (dit kan even duren). Ik heb de mosterd iets grof gelaten. Omdat het een behoorlijk dikke brij was, heb ik wat water toegevoegd.

Natuurlijk wil je meteen proeven, maar net gemaakte mosterd is niet lekker. De smaak van net gemaakte mosterd is erg scherp/pittig en zuur. En dat klopt ook wel, want net gemaakte mosterd heeft een drietal dagen nodig (buiten de koelkast) om te rijpen. Na drie dagen heb ik weer geproefd en de smaak was al heel anders. Mijn mosterd heeft een licht fris/fruitige smaak door de appelazijn. Als je de azijn te overheersend vindt, kun je ook altijd meer water en minder azijn gebruiken. Sowieso kun je met bovenstaand recept eindeloos variëren, meer of minder honing, kruiden en/of specerijen toevoegen zoals bijvoorbeeld dille, rozemarijn of knoflook.

De mosterd moet je in de koelkast bewaren en is wel een jaar houdbaar. Lekker als smaakmaker bij een borrelplankje of op een broodje kaas. En voor een volgende keer ga ik mosterd maken om een zelfgemaakte mosterdsoep van te maken.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.