Zelfgemaakte tomatensaus inmaken

Zelfgemaakte tomatensaus inmaken

 

Halverwege augustus is onze tuinkas helemaal overwoekerd door tomatenplanten. Zelfs zo erg dat het voelt alsof we door een oerwoud moeten lopen om aan de andere kant van de kas te komen.

tuinkas
Oerwoud in de tuinkas

De tomatenplanten groeien megasnel, ondanks dat we ze toch al een aantal keer gediefd hebben. Iets om volgend jaar wel rekening mee te houden, minder tomatenplanten en de planten op tijd blijven dieven en snoeien. De vele tomatenplanten in de kas belonen ons rijkelijk met rijpe tomaten. We besluiten hier een tomatensaus van te maken. De tomatensaus is op gevoel en smaak gemaakt (tsja dat heb je als je man kok is, dan heb je geen receptuur nodig). De exacte verhoudingen kan ik dus niet geven, maar wellicht kun je met onderstaande beschrijving toch ook zelf een heerlijke tomatensaus maken.

Ingrediënten:

Olijfolie
Tomaten
Uien
Knoflook
Rozemarijn
Tijm
Bieslook
Courgette
Groentebouillonblokjes

Snipper de uien, rits de tijm van de takjes alsook de rozemarijn. Snijd de rozemarijn fijn.
Vervolgens doe je een flinke scheut olijfolie in de pan en fruit je de uien aan met de tijm en rozemarijn. Daarna voeg je de tomaat toe (in stukjes gesneden). Als het kookt, dan het geheel nog even door laten pruttelen totdat de tomaten zacht worden. Tot slot pureer je de massa en haalt deze door een zeef, zodat je een gladde saus overhoudt.

Aan deze saus heb ik vervolgens stukjes courgette, ui en paprika toegevoegd, die ik eerst even roerbak in een scheutje olijfolie. Verder heb ik aan dit roerbakmengsel nog extra tijm, rozemarijn en bieslook toegevoegd en 1,5 blokje groentebouillon. Dit bouillonblokje heb ik eerst in een scheutje heet water opgelost en vervolgens toegevoegd aan het roerbakmengsel. Het roerbakmengsel voeg ik aan de tomatensaus toe en breng het geheel verder op smaak met nog wat peper. Alles laat ik nog even goed doorkoken (tien minuten) en vul er ten slotte de gesteriliseerde potjes mee.

Het is belangrijk om de potjes saus na het openen eerst goed op te koken en zeker tien minuten door te laten koken voordat je ervan eet (in verband met botulisme). 

tomatensaus zelf maken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.