De derde cursusdag Mede (wijn van honing) maken
Voor de tweede keer overhevelen van de Mede (10 februari)

Na 16 weken komen we voor de derde keer bijeen om de Mede voor een tweede keer over te hevelen. Uiteindelijk is ons doel een heldere Mede. Op de tweede cursusdag hebben we de Mede (of eigenlijk moet ik most zeggen in plaats van Mede) voor de eerste keer overgeheveld. Vandaag hevelen we de Mede voor de tweede keer over op dezelfde manier als de vorige keer, zie mijn eerdere blog. Echter, stond de eerste keer de emmer alvast schuin, zodat alle vaste afvalstoffen naar één hoek konden zakken en het makkelijker is zoveel mogelijk heldere Mede over te hevelen, nu lukt dat niet meer omdat de emmer nagenoeg afgevuld is.
De emmer zet je nu pas schuin als meer dan de helft van de Mede overgeheveld is. Omdat ik even een foto wilde maken van de stand van het water in het waterslot, draaide ik iets te enthousiast de emmer een kwartslag. Niet erg slim, want hierdoor werd het bezinksel in beroering gebracht en werd de Mede enigszins troebel.
Na het overhevelen heb ik mijn Mede weer terug gegoten in mijn eigen, met sulfietwater gereinigde emmer. Best lastig, vooral omdat de emmer bijna helemaal vol zit en best zwaar is. Gelukkig bood mijn medecursist aan om dit klusje voor mij te doen. En daar zeg ik geen nee tegen.
Meten van soortelijk gewicht en alcoholpercentage
Nadat de Mede is overgeheveld ga je het soortelijk gewicht (SG) en alcoholpercentage meten. De eerste meting gaf een SG van 1004 en een alcoholpercentage van 12%.
Vervolgens vul je de emmer weer af met (niet te koud) water, dat eerst gekookt is, tot ongeveer 2 cm onder de rand en roer je het geheel goed door. De tweede meting liet een SG van 1002 zien en een alcoholpercentage van 12%. Natuurlijk heb ik mijn eigen Mede ook even geproefd. De Mede was bijna kleurloos, net water en was droog van smaak. Ik begrijp dat Mede eigenlijk eerst een jaar of langer in de fles moet rijpen. Dit komt de smaak ten goede. Maar of ik een jaar kan wachten ……
Weetjes
-De eerste keer overhevelen moet je vrij snel doen (binnen 6-8 weken). Dit om te voorkomen dat je Mede een gistsmaak krijgt.
– Het gistingsproces moet je eigenlijk zo snel mogelijk op gang brengen. Hoe eerder alcohol in de most zit, hoe minder kans op bederf. Gist zet zoetstof om in alcohol en koolzuurgas. De eerste keer vul je de emmer niet helemaal af, maar het koolzuurgas beschermt tegen oxidatie. Door oxidatie kan de most zuur worden, lees ook mijn blog over het mislukte wijnmaakproces.
– Alhoewel alle cursisten tegelijk zijn begonnen, dezelfde ingrediënten hebben gebruikt behoudens de honing en de gistingsvaten in dezelfde omgeving stonden, ging het gistingsproces bij iedereen anders. Zo had één van de cursisten had een hele zoete Mede met een alcoholpercentage van 7,5% en een andere cursist een droge Mede met een alcoholpercentage van 12%. Het grappige was dat degene met een zoete Mede juist een droge wilde en degene met een droge Mede juist een zoete.
Hoe kun je van de zoete Mede nu toch een droge Mede maken? Een giststarter maken van 1 liter Mede uit de emmer met hieraan toegevoegd een half zakje Medegist. Zodra het gistingsproces gestart is, voeg je deze giststarter toe aan de overige Mede in de emmer.
Hoe maak je een droge Mede zoet? Door honing eraan toe te voegen en dit goed er doorheen te roeren totdat de honing oplost. Wanneer de Mede de juiste smaak heeft, stop je het gistingsproces door het geheel au bain-marie te verwarmen (50 graden Celsius).
Trouwens het restje mede met de afvalstoffen gooi ik niet weg, maar doe ik in een fles en neem dat mee naar huis. Na een dagje in de koelkast te hebben gestaan zijn de afvalstoffen naar de bodem gezakt en kun je (heel voorzichtig) nog een paar glaasjes mede schenken. Heerlijk met een stukje zelfgemaakte brandnetelkaas.
