(Moes)tuinklusjes in februari 2019

(Moes)tuinklusjes in februari 2019

Februari is een maand dat het weer nog alle kanten uit kan gaan. Vorig jaar hebben we eind februari nog geschaatst. Nu is het halverwege februari en heerlijk voorjaarsweer met temperaturen rond de 15 graden Celsius. Met dit weer krijg je weer zin om in de tuin bezig te gaan. Ook de natuur krijgt de voorjaarskriebels. Planten beginnen uit te lopen, de honingbijen vliegen uit en de hazelaar heeft volop katjes. Toch moet je nog wel oppassen, want ’s nachts vriest het soms nog en de koude kan nog flink van zich afbijten aankomende maanden.

hazelaar katjes
Vrouwelijke en mannelijke bloemen van de hazelaar

De hazelaar

Er zitten al volop katjes (mannelijke bloemen) aan de hazelaar en het hooikoortsseizoen is dan ook weer aangebroken. De honingbijen vliegen door het mooie weer volop uit en halen hun stuifmeel bij de katjes van de hazelaar. De vrouwelijke bloemen van de hazelaar vallen minder op. Dit zijn kleine knopjes en tijdens de bloei lijken ze op kleine rode spinnetjes.

stuifmeel honingbij hazelaar
de honingbij haalt stuifmeel bij de hazelaar

Moestuinstroken

Omdat we een flink stuk grond erbij gekocht hebben, hebben we een grondfrees aangeschaft, een Kibani 6,5 PK. Hiermee hebben we een drietal stroken van zo’n 20 meter omgeploegd, bestemd voor de moestuinplantjes. Het frezen ging prima in de kleigrond. Het frezen heb ik trouwens door mijn man laten doen, want ik en machines gaan niet echt samen. Natuurlijk heb ik het wel even geprobeerd, maar de frees ging met mij aan de haal als ik iets te veel “gas” gaf. Een komisch gezicht, maar gelukkig was mijn man niet snel genoeg om daar een filmpje van te maken.

moestuin omgeploegd
de moestuinstroken

Zoals gezegd zijn de omgeploegde stroken bestemd om straks onder meer mijn voorgezaaide moestuinplantjes in te zetten.
De tuinbonen heb ik nu al in de volle grond gezaaid. Als je de tuinboon namelijk vroeg erin zet, kun je ze met een beetje geluk ook vroeg oogsten voordat de tijd van de zwarte bonenluis begint. Helaas heb ik tot nu toe nog altijd luis in de tuinboon gehad. Zodra ik de luis opmerk, haal ik de toppen uit de planten. Het schijnt dat de top van de plant het meest aantrekkelijk is voor de luis, omdat de top het hardst groeit en de plant de meeste voedingsstoffen daar naartoe transporteert. Het voordeel van toppen is dat de peulen sneller afrijpen.
Eind 2018 heb ik op een andere plaats in de tuin een aantal knoflooktenen geplant, die inmiddels al opgekomen zijn. Deze heb ik nu verplaatst naar de moestuinstroken. Ik ben benieuwd of dat goed gaat. Ook heb ik nog een aantal extra knoflookteentjes geplant. Dit zou eigenlijk in het najaar moeten, maar soms moet je ook wat uitproberen.

knoflook
knoflookplantje

De smalle strook ga ik gebruiken voor het zaaien van diverse (wilde) bloemen voor mijn bijtjes en natuurlijk voor andere insecten en mijzelf. Ook heb ik in dit strookje de krokus-, narcis- en sneeuwklokbolletjes geplant. Eigenlijk ook weer te laat, maar we zien wel wat er van komen gaat.
De kippen vinden het in ieder geval leuk om de bolletjes weer op te graven. Dat is nog wel een dingetje dat we dit jaar geen omrastering om de moestuin hebben met die loslopende dametjes.

Voorzaaien

Diverse zaden heb ik voorgezaaid in kleine bakken voor in de vensterbank, zoals broccoli, rode bieten, prei, tomaat, pompoen, courgette, komkommer. En krap twee weken later hebben de zaden van de rode biet, de prei en de broccoli zich al tot kleine plantjes ontwikkeld. Het blijft toch altijd een wonder der natuur dat vanuit zo’n klein zaadje zo snel al plantjes gevormd worden.

rode biet
rode biet

Leibomen snoeien

Februari is nog net een geschikte tijd om de leibomen te snoeien, omdat de bomen nu nog in rust zijn. De hele winterperiode is hiervoor trouwens geschikt, maar soms stel je het snoeiwerk zo lang uit totdat het dan ook echt moet. Tenminste als je wilt dat de leiboom zijn vorm behoudt. Omdat we een behoorlijk aantal leibomen hebben, zijn we hier wel even zoet mee. De gesnoeide takken versnipperen we en verwerk ik in de moestuin.

leilinde snoeien
leilinde snoeien

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.