Voorjaarsinspectie

Voorjaarsinspectie

Afgekoeld broed

Zoals ik in mijn vorige bijenblog al gezegd heb, was het niet erg verstandig om begin maart de honingkamer, die onder de broedkamer stond, naar boven te verplaatsen (dus bovenop de broedkamer). Ik had het broednest beter met rust kunnen laten. Met deze werkzaamheden heb ik het broednest onnodig afgekoeld. Broed moet namelijk op ongeveer op 35 graden Celsius gehouden worden en mag dus niet te koud worden.

Nu zag ik begin april een bij met misvormde vleugels in onze tuin lopen, en later die week zag ik nog een aantal bijen met misvormde vleugels. Op internet heb ik even gezocht naar de mogelijke oorzaak hiervan en het zou zomaar kunnen dat dit veroorzaakt werd doordat het broed afgekoeld is geweest. Bij de nog ontwikkelende pop ontstaat op die plaatsen, waar de vleugels bij de volwassen bij zitten, een uitstulping. Deze uitstulping is gevuld met bloed en groeit naarmate de bloedinhoud vergroot. Om de vleugels van de nodige zuurstof te voorzien vertakt zich hierin een stelsels van luchtbuizen. Op een gegeven moment verharden die luchtbuizen meer en meer en vormen zodoende een stevig frame. Nu trekt zich langzaam het bloed terug, zodat het zakje plat wordt. De wanden raken elkaar. De drogere huid is nu gespannen over het frame van luchtbuizen en de vleugel heeft zijn vorm gekregen. Daarna ontstaan de openingen met klepjes voor luchtdoorstroming enz. Wanneer het broed sterk afkoelt tijdens de ontwikkeling, zal zich het bloed op een verkeerd moment uit de nog onvolwassen vleugels terug trekken. Het luchtbuizenstelsel is nog niet volledig gevormd en heeft nog niet zijn stevigheid, zodat het geen of slechts onvoldoende weerstand kan bieden aan de samentrekkende huid van het geledigde bloedblaasje met als gevolg een misvorming van ‘het luchtbuizenstelsel en daarmee dus een misvorming van de gehele vleugel.

honingbij misvormde vleugels
Bij met misvormde vleugels

Voorjaarsinspectie

Op 8 april 2018 liet het weer het toe om een voorjaarsinspectie te houden (temperatuur was boven de 15 graden Celsius en er was weinig wind).

Beide volken van mij doen het goed. Er is broed, voldoende voer en stuifmeel en de bijen zijn rustig. Ik heb nog geen extra ramen erbij gezet, omdat ze nog niet uit de kast puilden. Wel heb ik de honingkamer van mijn bijenkast met logo ook van onder de broedkamer naar boven de broedkamer verplaatst. Terwijl vorige keer bij het verplaatsen van de honingkamer bij mijn kast zonder logo te zien was dat er veel dode bijen op de bodem lagen, zag je nu dat de dode bijen na de winterperiode allemaal netjes opgeruimd waren.

In de bijenkast zonder logo is de koningin gemerkt met een witte stip. Eigenlijk had ik nu bij de voorjaarsinspectie ook de koningin in mijn andere kast moeten zoeken en merken, want nu is het bijenvolk nog relatief klein. Volgend jaar beter!

voorjaarsinspectie
Onderin verzegelde honing en in het midden stuifmeel.

Tussentijdse controle

21 april 2018
Omdat het halverwege april ontzettend mooi weer is geweest (temperaturen rond de 30 graden Celsius), groeit en bloeit alles gestaag. De voorjaarsdracht is volop gaande. Onze amandelboom is inmiddels uitgebloeid, maar de pruimen-, kersen en perenbomen staan volop in bloei. Ook de appelboom begint eraan te komen. Nu ik bijen heb, kijk ik altijd even of ik ergens op het bloesem de bijen kan vinden. En als ik ze dan zie, druk bezig om nectar te verzamelen, is dat wel een genietmomentje.

Vandaag heb ik alleen de kast zonder logo open gehad voor een inspectie. Bij het afhalen van de honingkamer, zag ik dat de bijen het broednest van de broedkamer naar de honingkamer doorgebouwd hadden. Min of meer heb ik het broednest dus doormidden gehaald en kwamen de poppen open te liggen. Deze poppen heb ik maar aan de kippen gevoerd, een lekkernijtje voor ze. De broedkamer zag er goed uit, het volk groeit goed en ik heb twee lege ramen erbij geplaatst. Er waren wel wat speeldoppen aanwezig, maar alle zonder eitje. Nog niet verontrustend dus. Bij inspectie van de honingkamer zag ik dat de bijen lukraak aan het bouwen zijn en zelfs ramen helemaal aan elkaar vast bouwen. Misschien dat er iets mis is met de tussenruimte tussen de honingkamer en broedkamer. De tussenruimte moet namelijk minder dan de bijenruimte van 8 mm zijn.

voorjaarsinspectie raat honing bij
De bijen bouwen de kunstramen niet netjes uit.

Aankomende week wordt het weer slechter, en zullen er weinig vlieguren gemaakt worden. De haalbijen zorgen dan voor overbevolking in de kast, wat de zwermdrift stimuleert. Zodra het weer het toelaat, zal ik gaan kijken hoe het met de zwermdrift van mijn twee bijenvolken is gesteld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.