Brandnetelthee, supergezond en makkelijk zelf te maken
Iedereen kent wel de brandnetels, die in bermen staan, aan bosranden of in verwaarloosde tuinen. Ze zijn niet erg populair, doordat ze prikken. De brandnetel is bedekt met zogenaamde brandharen. Deze holle haartjes veroorzaken een brandend gevoel en blaren op de huid wanneer de punt afgebroken is. Dit komt door het mierenzuur en andere irriterende stoffen die zich in de holle haartjes bevinden.
Brandnetels kom je eigenlijk overal tegen. Veel mensen zien brandnetels als onkruid. En eigenlijk is dat wel heel erg jammer en hiermee doe je de plant tekort. De brandnetel heeft namelijk veel goede eigenschappen, zo staat ze in de kruidengeneeskunde bekend als bloeddrukverlagend en ontstekingsremmend.
Brandnetelthee
Brandnetelthee is eenvoudig zelf te maken. De thee blijkt als een krachtig antioxidant te fungeren. Een antioxidant kan schadelijke vrije radicalen in het menselijk lichaam neutraliseren. Deze vrije radicalen zijn betrokken bij processen als DNA-beschadiging en celveroudering.
Je kan brandnetelthee van verse blaadjes maken, maar ook van gedroogde blaadjes. Het beste kun je hiervoor jongere brandnetels gebruiken, omdat de jonge blaadjes de meest geneeskrachtige eigenschappen en de meeste voedingsstoffen bevatten. Puk de toppen van de brandnetels met tuinhandschoenen, zodat je niet geprikt wordt. De brandnetels kun je beter niet plukken langs autosnelwegen en hondenuitlaatstroken, maar het liefst op een rustige plek in de natuur.
Verse brandnetelblaadjes: voor een kop thee heb je ongeveer 30 gram brandneteltoppen nodig. Strooi de brandneteltoppen in een voorverwarmde theepot en giet hier kokend water op. Laat de brandnetelthee ongeveer 10 minuten trekken. Door de verhitting verdwijnen de brandnetelhaartjes en kun je de blaadjes dus gewoon aanraken en drinken. Vervolgens het theewater door een zeef gieten en klaar is je zelfgemaakte brandnetelthee.
Gedroogde brandnetelblaadjes: deze variant heb ik vandaag gemaakt. Achter bij ons aan de slootkant staan ontzettend veel brandnetels. Nadat ik de toppen heb geplukt, was ik de blaadjes goed en droog de blaadjes in de zon.
Aan het eind van de dag heb ik de blaadjes nog circa 20 minuten verder laten drogen in een hete luchtoven op 80 graden Celsius. Wanneer je vervolgens de oven opent, komt er zo’n heerlijke kruidige geur je tegemoet. De afgekoelde blaadjes heb ik in een keukenmachine fijngemalen. De stengeltjes heb ik verwijderd.
Deze fijngemalen blaadjes kun je in een afgesloten pot nog een hele tijd bewaren.
Voor een kop thee doe je één eetlepel in een thee-ei en giet je er kokend water op. Na 3 minuten is je thee klaar.
Brandnetels zijn niet alleen goed voor de mens, maar ook ontzettend voedzaam voor je planten. Hierover meer in een volgende blog.
4 gedachten over “Brandnetelthee, supergezond en makkelijk zelf te maken”
Leuke blog Karin! Ik ga het uitproberen!
Ik vind de thee ook erg lekker, ik hoop jij ook. Succes!
Hallo, erg interessant en ga zeker de verse optie even proberen, maar had een vraagje over het drogen in de zon. De een zegt drogen doe je niet in de zon en een ander zegt van wel, vind dat lastig , kun je me dat misschien uitleggen 😊. Wel of niet in de zon drogen. Groetjes.
Hoi, sorry voor mijn late reactie🙈 er wordt inderdaad gezegd om kruiden niet in de zon te laten drogen, want dan verbleken ze snel en verliezen ze hun smaak. Ik heb het dus wel in de zon gedroogd en ik heb niet het idee dat er geen smaak aan zit. Het zou natuurlijk kunnen dat er anders nog meer smaak aan had gezeten. Ik ga binnenkort een voedseldroger kopen waarin ik mijn kruiden ga drogen. Wie weet proef ik dan een groot verschil, maar verwacht het niet. Groet Karin