Moestuinklusjes in maart: opruimen, bemesten en (voor)zaaien
Halverwege februari beginnen bij mij de moestuin-kriebels weer te komen. Vooral op een mooie zonnige dag krijg ik helemaal zin om in de tuin aan de slag te gaan. Helaas was het tot eind februari koud en was de grond nog bevroren. Begin maart werden de temperaturen gelukkig weer wat hoger. De grond warmt stilaan op en het wordt langer licht. Warmte en licht is wat de zaden nodig hebben om te ontkiemen en planten om te groeien.
Opruimen en bemesten van de moestuin
Wanneer de bladeren in de herfst van de bomen vallen, hark ik de afgevallen bladeren op van het gazon en leg deze in de border en moestuin. Dit tapijtje van bladeren is een heerlijke overwinterplek voor tal van dieren. Na de winter hark ik de overtollige (vochtige) bladeren uit de moestuin en stop de bladeren in een vuilniszak met een paar gaatjes onderin. Na ongeveer één jaar zou dit bladcompost moeten zijn (we wachten af). Deze bladcompost kun je als mulchlaag gebruiken in je tuin. Na het verwijderen van het blad heb ik de moestuin oppervlakkig omgespit en één week later bemest.
Ik heb het geluk dat ik een buurman heb, die een paar koeien heeft en hij vindt het geen probleem dat ik een aantal kruiwagens oude koemest bij hem ophaal voor mijn (moes)tuin. Hoe handig is dat? Dus vrijdag 9 maart vroeg uit de veren en met behulp van mijn man is de tuin bemest. Niet alleen de moestuin, maar ook de fruit-en notenbomen en onze beukenhaag. Een paar dagen later heb ik de mest ondergespit in de moestuin en alvast een paadje van houtsnippers aangelegd. Deze houtsnippers zijn afkomstig van onze leibomen, die we in de winter gesnoeid hebben.
Moestuin klaarmaken voor gebruik
Halverwege maart hebben we twee vuren houten moestuinbakken gemaakt (120 cm x 120 cm) en in de moestuin geplaatst. Deze bakken heb ik gevuld met kleigrond / koemest uit de tuin en vervolgens verder gevuld met potgrond en compost. De moestuinbakken heb ik onderverdeeld in vakken van 30 x 30 cm, waarbij ik de afgesnoeide takken van de leiboom heb gebruikt als verdeler.
Vervolgens heb ik een indelingsplan gemaakt voor de moestuin. Hierbij heb ik geprobeerd rekening te houden met wat goede en slechte “buren” zijn. En in week 12 kon ik dan eindelijk zaaien. Is trouwens niet helemaal waar, want begin maart heb ik de tuinbonen al gezaaid, die kunnen wel tegen wat vrieskou.
Hieronder kun je lezen wat ik allemaal gezaaid / gepoot heb. En nu maar afwachten. Hopend op warm zonnig weer met af en toe een regenbuitje.
-Tuinbonen
-Sla
-Uien
-Rode bieten
-Prei
-Radijs
-Pluksla
-Aardappels (Frieslander)
-Prei
Omdat nog niet alles in de volle grond gezaaid kon worden, heb ik in potten ook nog het één en ander voorgezaaid. En de eerste zaadjes (tomaten, kool en spruitjes) ontkiemen al, een geluksmomentje. Wat heb ik zoal voorgezaaid:
– Tomaten
– Incabes
– Courgette
– Spruiten
– Witte kool
– Paprika
– Peper
– Pompoen
– Augurk
Eén gedachte over “Moestuinklusjes in maart: opruimen, bemesten en (voor)zaaien”
Begin met het verwijderen van al het onkruid. Door dit regelmatig bij te houden voorkom je wildgroei. Ook kun je de grond in je moestuin omspitten en bemesten met organische mest, compost of bodemverbeteraars. Laat dit goed inwerken voordat je gaat zaaien of planten.