Recept om zelf zuurkool te maken

Recept om zelf zuurkool te maken

Zuurkool kun je natuurlijk voor weinig geld en met minder moeite gewoon kopen in de supermarkt. En dat heb ik tot nu toe dan ook altijd gedaan. Nooit geweten hoe zuurkool gemaakt wordt en mij daar eigenlijk ook nooit in verdiept. Om witte kool te kunnen bewaren wordt er al van oudsher zuurkool gemaakt. Vroeger gebruikte men hiervoor de zogenaamde Keulse potten om de zuurkool in wording in te bewaren. Mijn vader kon zich dat ook nog goed herinneren. Ik kan mij alleen herinneren dat mijn oma en mijn moeder die potten als bloempotten gebruikten. Bij gebrek aan een Keulse pot (ze zijn trouwens nog wel te koop bij verschillende kookwinkels) heb ik een weckpot gebruikt.

Hoe wordt witte kool zuurkool?
Afgelopen zaterdag heb ik mijn eerste zuurkool gemaakt of in ieder geval de voorbereidingen hiervoor getroffen. De transformatie van witte kool naar zuurkool neemt wel de nodige tijd in beslag, zo’n zes weken. In deze periode doet de natuur haar werk of liever gezegd de melkzuurbacteriën, die het zetmeel en andere koolhydraten uit de kool omzetten in melkzuur. Dit proces heet fermenteren, hierdoor wordt de kool geconserveerd. Door vocht wordt het hele proces in gang gezet. Daarnaast heb je zout nodig die de groei van de goede bacteriën bevordert en de slechte remt. Vervolgens is het van belang om de kool onder het vocht te houden, zodat de kool van zuurstof afgesloten wordt.

Benodigdheden

1 witte kool (helaas geen witte kool uit eigen moestuin)
20 gram zeezout per 1 kg witte kool
5 gram mosterdzaad per 1 kg witte kool
1 scheutje karnemelk (om het fermentatieproces te versnellen)

Verder heb je een weckpot (1 liter) nodig een scherp mes en een stamper (ik heb hiervoor een cocktailstamper gebruikt).

zelfgemaakte zuurkool

Bereidingswijze
-Haal de buitenste bladeren van de witte kool zodat de kool schoon is. Bewaar de buitenste bladeren van de kool en was de kool niet.
-Snijd de kool in vieren en verwijder de nerf.
-Snijd de kool nu in fijne slierten.
-Voeg het zout en de mosterdzaad toe aan de fijn gesneden kool en meng het geheel.
-Doe de kool in een goed gesteriliseerde weckpot en stamp de kool steeds goed aan tot de laag heel vast in elkaar zit. Er mag geen lucht meer tussen zitten, want dan kan het gaan schimmelen.
-Vul de weckpot met kool tot ongeveer 5 cm onder de rand.
-Voeg een scheutje karnemelk toe en blijf nog even stampen.
-Door het stampen van de kool komt er sap vrij en zal er een laagje vocht boven de kool komen te staan. Wanneer er na het aanstampen geen laagje vocht boven de kool staat, giet dan een beetje water met wat zout erop tot de kool onderstaat.
Leg nu de grote koolbladeren op de gesneden kool om dit af te dekken. Belangrijk is dat de kool onder het vocht blijft en niet kan gaan drijven.
-Maak de rand van het weckpot goed schoon, doe er een schone rubberen ring omheen en sluit de weckpot af met het deksel.
-Zet de pot in een kom. Tijdens het fermentatieproces wil het wel eens voorkomen dat vocht tussen de ring door naar buiten komt.
-Zet de pot donker weg op kamertemperatuur om het gistingsproces snel op gang te brengen. Na circa drie dagen controleer je of het vocht verdubbeld is en verplaats je de pot naar een donkere, koele plek. De weckpot zorgt ervoor dat de gassen, die in de pot ontstaan tijdens het fermentatieproces, kunnen ontsnappen via de rubberen ring. Er kan echter geen lucht inkomen en dit is weer belangrijk om schimmel en bederven te voorkomen.

zuurkool zelf maken

 

Na circa zes weken kun je proeven of de zuurkool klaar is. Zolang de zuurkool onder het vocht staat, kun je de zuurkool ongeveer één jaar bewaren.

Hoe gezond is zuurkool?
Zuurkool bevat heel veel vitamine C, veel meer dan andere geconserveerde producten.
Daarnaast ontstaan door de fermentatie melkzuurbacteriën (ook wel bekend als probiotica). Deze bacteriën komen veelvuldig voor in onze darmen en zorgen voor een goed darmklimaat. En een gezond darmklimaat is essentieel voor het goed functioneren van het immuunsysteem.

 

6 gedachten over “Recept om zelf zuurkool te maken

      1. Hallo MJ, zelfgemaakte zuurkool in pot kun je maanden lang bewaren. Ik zet de pot altijd donker en koel weg, niet te warm, en je moet zorgen dat de zuurkool onder het vocht blijft staan. En natuurlijk wanneer je het gaat bereiden altijd even ruiken en proeven of het niet bedorven is. Succes! Groet Karin

  1. Ik heb zuurkool “leren”maken naar een recept uit Polen en daar worden er wat meer toevoegingen toegepast. knoflook, uien, geraspte mierikswortel en de bladeren hiervan voor het afdekken, maar ik gebruik dan ook een waterslotpot en de hoeveeleid is aanmerkelijk meer. vooral de mierikswortel haalt de smaak helemaal “op”het is de slagroom op de “taart.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.