Zelfgemaakte yoghurt van rauwe melk

Zelfgemaakte yoghurt van rauwe melk

Vorige week heb ik een liter rauwe melk bij de boer gehaald en een poging gedaan om yoghurt te maken. Helaas is dit niet gelukt. Het resultaat was een thermoskan met een klonterig zuur goedje erin. Dit weekend heb ik opnieuw een poging gedaan, weliswaar op een iets andere manier, en het resultaat mag er zijn, een heerlijke (drink)yoghurt. Niet de yoghurt zoals we deze uit de winkel kennen, maar iets dunner en heel zacht, romig en licht zuur van smaak.

zelf yoghurt maken met rauwe melkWat is yoghurt?

Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur ontstaat door fermentatie. Hierbij worden melksuikers (lactose) omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Door deze omzetting wordt de gebruikte melk lichter verteerbaar, want deze is in feite al enigszins voor verteerd. Het melkzuur zorgt er weer voor dat de yoghurt relatief lang houdbaar is in de koelkast.

Benodigdheden

-1 liter rauwe melk
-3 eetlepels biologische volle yoghurt (geen standyoghurt)
-schone glazen pot(ten) met grote schenkopening (weckfles, appelmoespot o.i.d.)
-dikke deken of een hooikist

 Bereidingswijze

Voor mijn eerste poging om yoghurt te maken heb ik yoghurtzuursel in droge vorm van Brouwmarkt gebruikt in plaats van biologische volle yoghurt. Daarnaast heb ik het melk-yoghurtmengsel in een thermoskan 24 uur warm gehouden. Nu heb ik het mengsel in een zelfgemaakte “hooikist” warm gehouden voor 9 uur. Zoals eerder gezegd, was mijn eerste poging om yoghurt te maken mislukt. Daarom tref je hieronder de beschrijving van mijn tweede poging.

– Warm de rauwe melk op tot 45 graden Celsius, niet warmer want dan maak je de enzymen kapot die helpen bij de vertering van de melk.
– Als de melk op temperatuur is, voeg dan 3 eetlepels yoghurt toe en roer het goed door. Door het toevoegen van de yoghurt worden melkzuurbacteriën aan de melk toegevoegd, die de melksuikers (lactose) omzetten in melkzuur. Hierdoor wordt de melk zuur en dik en krijgt het zijn typische yoghurtsmaak.
– Verwarm de glazen fles voor met warm water.
– Doe het melk-yoghurtmengsel in een schone glazen fles en sluit de pot af met een deksel.
– Nu moet de fles met het melk-yoghurt-mengsel circa 8 tot 12 uur op temperatuur blijven. Dit op temperatuur van het mengsel kan op verschillende manieren:

    • inwikkelen in een grote handdoek en daarna een fleecedeken of dekbed eromheen
    • in een hooikist (zie onder).

Vervolgens het mengsel 8 tot 12 uur laten rusten (ook niet stiekem even kijken, want dan koelt het af). Hierna het melk-yoghurtmengsel 8 uur in de koelkast zetten en klaar is je yoghurt.

Wanneer ik de yoghurt gebruik voor consumptie, roer ik de yoghurt eerst goed door.  Omdat er verder niets aan toegevoegd is (stabilisator o.i.d.) gaat de yoghurt na een dag zich wat scheiden.

Wanneer de yoghurt na 8 à 12 uur warm staan nog te dun is, kun je deze gerust nog een aantal uurtjes warm laten staan. De yoghurt wordt alleen maar een beetje zuurder hierdoor.

Als je nieuwe yoghurt gaat maken kun je als starter een beetje van je zelf gemaakte yoghurt nemen. Dat kun je ongeveer 10 keer doen, je merkt het vanzelf wel aan de dikte en structuur van de yoghurt.

Waarom is zelfgemaakte yoghurt gezond?

Yoghurt is om vele redenen goed voor je gezondheid. Hieronder noem ik een paar redenen.
In tegenstelling tot de meeste yoghurtproducten uit de supermarkt bevat zelfgemaakte yoghurt geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen, geen conserveringsmiddelen en geen stabilisator.
Zelfgemaakte yoghurt zit na de bereiding boordevol goede bacteriën en melkzuren en bevat praktisch geen lactose meer, is daardoor makkelijk te verteren, wat gunstig is voor de darmflora. Omdat er minder lactose in yoghurt zit dan in melk, is yoghurt geschikter voor mensen met een lactose-intolerantie.
Zelfgemaakte yoghurt bevat calcium, wat bijdraagt aan de normale werking van spijsverteringsenzymen en het tegengaan van botontkalking. Daarnaast draagt het bij aan de goede werking van zenuwen en spieren.

De hooikist

Een hooikist is een houten kist gevuld met hooi waarin plaats is voor één of meerdere pannen. De kist wordt gebruikt om voedsel gaar te laten worden zonder dat het voortdurende verhitting nodig heeft. Energiezuinig dus. Vroeger behoorde het tot de standaard huisraad. De hooikist is niets meer en niets minder dan een kist met hooi (of ander materiaal zoals stro) met een isolerende werking. Het zorgt ervoor dat de warmte zeker 6 uur wordt vastgehouden, waardoor de producten op een natuurlijke wijze warm worden gehouden.
Gerechten met een lange kookduur op lage temperatuur zoals bijvoorbeeld stoofpotten, rijst en pasta zijn bij uitstek geschikt om klaar te maken met behulp van een hooikist.
Ook voor het op temperatuur houden van het melk-yoghurtmengsel is de hooikist uitermate geschikt. Omdat ik niet in het bezit ben van een hooikist heb ik een koelbox gevuld met stro en hier mijn melk-yoghurtmengsel in gezet. Dit heeft dezelfde werking als een hooikist.

5 gedachten over “Zelfgemaakte yoghurt van rauwe melk

  1. Hallo, ik heb yoghurt gemaakt alleen denk ik dat ik me vergist heb in de tijd; dus te kort en daarna in de koelkast. Het resultaat is melk met een smaakje (smaak dus naar melk-niet zuur!) Kan ik deze nog een x verwarmen of helaas toch maar weggooien?!
    Vriendelijke groet, Bianca.

    1. Beste Bianca,
      Sorry voor de late reactie. De temperatuur is volgens mij belangrijk omdat bij een juiste temperatuur de bacteriën groeien die melksuiker (lactose) omzetten in melkzuur. Dus wanneer de temperatuur lager wordt, remt het de groei van die bacteriën. Dus ik denk dat de temperatuur inderdaad dan de oorzaak is geweest. Ik heb geen idee of je het daarna nog een keer kunt opwarmen. Zelf zou ik het geprobeerd hebben om te zien wat er dan gebeurt. Bij mij lukt ook niet alles altijd, maar daar leer je ook weer van. Succes voor een volgende keer! Groetjes Karin

  2. Ik maak al heel lang zelf yoghurt, belangrijk is dat het vetgehalte van de melk hetzelfde is als van de yoghurt! Omdat ik liever halfvolle yoghurt wil dan volle, koop ik om te beginnen een pak halfvolle yoghurt. 2 eetlepels daarvan doe ik in een ouderwetse weckfles met beugel (kringloop!), de halfvolle melk warm ik op in een steelpan met daarin de kookthermometer van Ikea; de temperatuur stel ik in op 49 gr, als die temperatuur bereikt is gaat hij piepen en doe ik eerst een beetje melk in de weckfles, even roeren en dan de rest van de melk erbij al roerende. Beugel sluiten en de weckfles zet ik in een ouderwetse theemuts met knipbeugel ( ook kringloop) Na ongeveer 18 uur op een rustige plek is de yoghurt klaar voor gebruik en net zo dik als gekochte yoghurt!

  3. Hi Bianca,

    Mocht het maken van yoghurt toch een keer niet lukken, dan kan je van het mengsel hangop maken. Dan hoef je het niet weg te gooien.

    Groetjes, Wieger

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.