Glutenvrije kokosmakronen / kokoskoekjes recept

Glutenvrije kokosmakronen / kokoskoekjes recept

 

Mijn vader eet sinds enkele jaren glutenvrij, omdat hij coeliakie heeft, een auto-immuunziekte. Het eten van gluten, een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, kan dan schade aan de darmen toebrengen.
Inmiddels heb ik mij ook verdiept in het glutenvrije koken c.q. bakken, omdat je toch wilt dat je vader wat lekkers te eten krijgt als hij op bezoek komt. En het valt mij mee hoeveel lekkere glutenvrije dingen er zijn. Dat neemt niet weg dat er vaak in restaurants e.d. toch onvoldoende rekening mee gehouden wordt.

Mijn dochter had vorige week heerlijke glutenvrije kokosmakronen voor haar opa gemaakt. Deze vielen erg in de smaak, vandaar dat ik vandaag zelf aan de slag ben gegaan. Een eenvoudig recept en in een handomdraai heb je een aantal heerlijke kokosmakronen op tafel staan.

Benodigdheden

– 125 gram geraspte kokos (glutenvrij)
– 100 gram suiker
– 2 eiwitten (scharreleitjes van onze eigen kippen)
– Optioneel: 50 gram pure chocolade

Bereidingswijze

– Warm de oven voor op 170 graden (hete luchtoven). Bedek de ovenplaat met bakpapier.

– Scheid de eiwitten van het eigeel. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en mix deze met de mixer stijf, op de hoogste stand.

-Voeg de suiker aan het opgeklopte eiwit toe. Mix het kort op de laagste stand tot de suiker en het eiwit goed gemengd zijn.

glutenvrije kokosmakronen
– Schep de geraspte kokos met een spatel in kleine hoeveelheden door het beslag heen.

– Wanneer het beslag goed gemengd is, neem je twee lepels en vorm je met deze lepels mooie bollen op de bakplaat.

glutenvrije kokosmakronen

– Zet de bakplaat in de oven en laat ze in ongeveer 20 à 25 minuten lichtbruin bakken op 170 graden. Laat de koekjes eerst afkoelen om te voorkomen dat ze breken.

– Optioneel: smelt 50 gram pure chocolade au bain-marie. Smeer de gesmolten chocolade met een lepel op de onderkant van de kokosmakronen en laat de chocolade in enkele minuten hard worden.

glutenvrije kokosmakronen

Wat te doen met de overgebleven eidooiers?

Ik houd er niet van om eten weggegooien, daarom heb ik het eigeel even opgebakken in een koekenpan en aan de kippen gegeven. Hebben deze dametjes ook wat lekkers om te smullen.  En dat deden ze.

kippen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.