De Mede (wijn van honing) wordt gebotteld

De Mede (wijn van honing) wordt gebotteld

Op zondag 23 juni mochten we dan eindelijk de flessen vullen met onze zelfgemaakte Mede. Als tip kregen we wel mee om de Mede nog minimaal een jaar te laten rijpen op de fles, dat zou de smaak ten goede komen. Gelukkig heb ik zo’n twintig flessen kunnen vullen, dus het moet lukken om een aantal flessen een jaartje te laten liggen.

mede wijn honing

Voor de laatste keer overhevelen

Alvorens de flessen met de Mede gevuld worden, moet er eerst nog een keer overgeheveld worden naar een schone emmer (zie ook mijn eerdere blog). Ik was verbaasd hoeveel afvalstoffen (drab) er na het overhevelen nog op de bodem lagen. Hieronder zie je dat op de foto, niet echt een smakelijk gezicht.

mede maken
resterende afvalstoffen na het overhevelen

De Mede keuren

Na het hevelen moest de Mede natuurlijk eerst geproefd worden om na te gaan of de Mede qua smaak goed is. Maar ja, smaken verschillen. Wat de één lekker vindt, vindt de ander juist weer té zoet of té droog. In onze groep cursisten was er één cursist met een droge Mede, die graag een hele zoete Mede had willen hebben en één cursist met een zoete Mede, die juist een droge had willen hebben. Je zou denken dan ruilen ze toch, maar je wilt toch eigenlijk een Mede hebben van de honing van je eigen bijen. Gelukkig kun je de Mede zoeter of droger maken, zie ook mijn vorige blog. Mijn Mede was precies goed. Ik wilde graag een droge Mede en dat is gelukt.

Alcoholpercentage meten

Voor het op de fles zetten van de Mede wordt eerst nog even het alcoholpercentage gemeten. Bij mij was dit 12%. Met behulp van het soortelijk gewicht en een tabel / formule kun je het percentage berekenen, maar het kan ook met behulp van een vinometer. Op deze laatste manier heb ik het percentage gemeten. En vergeet de flessen niet schoon te maken met sulfietwater…

mede zelf maken
Proost!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.