Tomatensaus zelf maken van verse tomaten uit eigen tuin

Tomatensaus zelf maken van verse tomaten uit eigen tuin

Begin dit jaar heb ik een aantal tomatenplantjes uit zaad gekweekt. De kleine plantjes heb ik in de maand mei in de volle grond gezet. In een foliekas, want tomaten houden niet van regen. Een afdakje voor je tomatenplanten zorgt ervoor dat ze niet rot worden en beschermt tegen Phytophthora, de grootste bedreiging van je tomatenoogst.
Onrijpe (groene) tomaten zijn giftig. Maar rijpe (rode) tomaten zijn juist heel gezond en bevatten onder andere vitamine C en Kalium. Tomaten kun je eigenlijk op veel manieren gebruiken. Voor soepen, sauzen, lekker op een boterham of in de salade.

Omdat de tomaten in mijn moestuin bijna gelijktijdig allemaal rood kleuren, wil ik ze ergens in verwerken waar ik later dit jaar ook nog profijt van heb. En dat is een tomatensaus geworden met meerdere ingrediënten uit eigen tuin, zoals uien, knoflook, courgette, rozemarijn en tijm.
Omdat de tomatensaus na bereiding behoorlijk zuur was, heb ik er een eetlepel suiker door heen geroerd. Het is een heerlijke saus geworden, waarbij je echt de puurheid van de ingrediënten nog kunt proeven.

ingrediënten voor tomatensaus

Wat heb je nodig?

1,5 kg tomaten
4 teentjes knoflook
3 middelgrote uien
1/4 courgette
1 grote tak verse rozemarijn
4 takjes verse tijm
1 eetlepel suiker
Zout en peper naar smaak toevoegen
Flinke scheut olijfolie

Bereidingswijze

Spoel de tomaten en verwijder de kroontjes. Snijd met een mes een kruisje aan de bolle kant van de tomaat. Dompel de tomaat ongeveer 30 seconden in kokend water en haal ze daarna met een schuimspaan uit de pan. Doe ze vervolgens in en kom met koud water. Bij het ingesneden kruisje haal je nu gemakkelijk het velletje los. Snijd daarna de tomaten in blokjes en verwijder de kern.
Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de courgette in dunne kleine reepjes. Fruit de ui aan in een pan met een flinke scheut olijfolie samen met de knoflook en de courgette.
Ris de rozemarijn en de tijm van het steeltje, hak fijn en voeg vervolgens toe aan het uienmengsel. Als de ui glazig is, voeg je de tomaten toe. Laat het mengsel circa drie kwartier op een laag vuur pruttelen.

tomatensaus zelfgemaakt

Steriliseer ondertussen de potten.
Na drie kwartier pureer je het tomatenmengsel met een staafmixer en kookt het nog een keer op. Vul de kokendhete potten met de kokendhete tomatensaus, sluit ze goed af en zet ze even op de kop en daarna rechtop.  Als ze afgekoeld zijn kun je controleren of ze vacuüm zijn (als je het deksel niet in kunt drukken maar dat naar binnen getrokken is, is het vacuüm).
Nu heb je een heerlijke pure saus voor bij de pasta. Buon appetito!

Ik werd terecht geattendeerd op de kans op botulisme, zie ook de reacties hieronder. Het is heel belangrijk om de potjes saus na het openen eerst goed op te koken en zeker tien minuten door te laten koken (en niet voor de tijd de onverwarmde saus te proeven). De tomatensaus kun je ook, zoals Ruth in haar reactie schrijft, wecken.

Zelfgemaakte tomatensaus

8 gedachten over “Tomatensaus zelf maken van verse tomaten uit eigen tuin

    1. Hallo Iris,
      Op zich kun je de saus heel lang bewaren als de potten goed vacuüm getrokken zijn. De smaak zal misschien op den duur wel achteruit gaan. Bij mij staan de potten eigenlijk nooit langer dan een jaar. Wanneer ik een pot open kijk ik altijd hoe het eruit ziet, hoe het ruikt en hoe het smaakt. Als dat allemaal prima is, kun je de saus nog prima eten, ook na een aantal jaren wel. Succes met het maken van de saus!
      Groetjes Karin

  1. Hallo. Ik heb zelf een weck-kookgroep op fb en het is totaal onverantwoord dat jullie tomatensaus met cougette heet afvullen en de potten op de kop zetten … potten steriliseren .. zodra je ze uit het kokende water haalt zijn ze niet meer steriel. En doordat het niet geweckt is op 100° is de inhoud ook niet steriel wat de gevreesde botulisme kan veroorzaken . En de potten op zijn kop zetten is ook sterk achterhaald … de binnenkant van de tegenwoordige potten zijn daar niet meer tegen bestand en de binnenkant kan loslaten en de deksel kan gaan roesten waardoor je voedsel bedorven is. Jullie hebben goede recepten maar houd de wecktijden in acht zodat het voor iedereen veilig is….. enkel jam .. zoetzuur en in zout kun je zonder te wecken houdbaar maken … hoewel augurken evengoed 30 min word geweckt….
    Gr Ruth

    1. Beste Ruth, dank je wel voor je informatie. Ik zal er naar verwijzen op mijn site bij dit recept.
      Wat ik weet van botulisme is dat het een bacterie is die botulinetoxine kan produceren en door die botulinetoxine kun je vergiftigd worden.
      Ik ben geen deskundige, maar wat ik gelezen heb is dat de bacterie en gifstoffen gedood worden bij minimaal 10 minuten verwarmen op 85 graden Celsius, maar de sporen gaan pas dood bij 121,1 graden Celsius.
      Bij het inmaken van de tomatensaus gaan de bacteriën en gifstoffen dus dood, maar overleven eventuele sporen, die weer uit kunnen groeien tot bacteriën. Dit neem je niet waar wanneer je de pot saus opent. Het is daarom heel belangrijk om na het openen van de pot ingemaakte saus, eerst de saus op te koken en dit zeker tien minuten door te laten koken. Volgens mij dood je op deze manier de eventuele gifstoffen. Dus niet meteen uit de pot een lepel onverwarmde saus proeven.
      Wat betreft het op de kop zetten van de potten, daar heb ik zelf tot nu toe nog nooit problemen mee gehad, dus geen deksels die roesten of een binnenkant die loslaat.
      Groetjes Karin

      1. Je laat de potten toch niet op de kop staan bij het bewaren…. dat doet toch niemand? Alleen direct na het vullen even onderste boven zetten…dus…. Geen problemen zoeken die er niet zijn…

        1. Dag Jopie, nee dat doe ik zeker niet. Eventjes op de kop en vervolgens zet ik de potjes rechtop. Ik heb de tekst aangepast, zodat het hopelijk duidelijker is.

          Hartelijke groet,
          Karin

  2. Voor de zekerheid heb ik ze tóch nog een half uurtje geweckt. Nou schrijft iemand op een Facebook-pagina dat ik i.v.m. de courgette 1,5 uur had moeten doen. Bleef het bij jou toch een tijd goed? Zelfs zónder wecken?

    1. Beste Karin,
      Ik heb recent nog een pot van vorig jaar geopend, en die smaakte nog prima. Van Ruth heb ik een reactie gehad (zie reacties) en ze attendeerde mij op botulisme. Ik denk dat jij hier ook naar verwijst. Zie ook mijn reactie op Ruth. Het is dus wel heel belangrijk om de saus na het openen eerst op te koken en zeker tien minuten door te laten koken om eventuele bacteriën en gifstoffen te doden. Ik doe dat eigenlijk altijd, maar het is wel goed om dat ook even te vermelden, dus dat ga ik nu zo doen. Zoals ik ook in de reactie op Ruth gezegd heb, ik ben geen deskundige, dus als je het niet vertrouwt zou ik inderdaad gaan wecken. Groetjes Karin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.