Bramenjam

Bramenjam

bramenBenodigdheden voor de bramenjam:

1250 gram bramen
500 gram Van Gilse geleisuiker speciaal (de Van Gilse geleisuiker Speciaal is bedoeld voor het maken van halfzoete jam).

2 grote pannen
1 bolzeef
1 soeplepel

Bereidingswijze bramenjam:

Na het plukken van de bramen spoel ik de bramen een aantal keer met water schoon.
Vervolgens zet ik de bramen op het vuur met een heel klein beetje water en laat de bramen kapot koken.
Daarna haal ik de pan van het vuur en pureer ik de bramen met een staafmixer. Omdat ik pitjes in de bramenjam niet lekker vind, zeef ik de gepureerde bramen door een fijne bolzeef, waardoor de pitjes in de bolzeef achterblijven. Met een soeplepel draai ik rondjes in de bolzeef, zodat de bramenpuree door de zeef gedrukt wordt.

bramenjam
De pitjes worden uit de bramenmassa gezeefd

Wanneer de pitjes zo goed als allemaal uit de bramenpuree verwijderd zijn, weeg ik de resterende bramenpuree over heb gehouden en aan de hand daarvan voeg ik Van Gilse geleisuiker speciaal toe (verhouding 1250 gram fruit, 500 gram geleisuiker).
Dit mengsel laat ik vervolgens 1 minuut doorkoken, waarna ik de gesteriliseerde potjes afvul.

bramenjam geleisuiker laten koken
bramenjam met geleisuiker aan de kook brengen

De afgevulde potjes met deksel zet ik enkele minuten op de kop, zodat ze goed vacuüm kunnen trekken.

bramenjam in potjes
de jam is klaar om op te eten

Tip: wanneer je de jam in de potten doet en op de kop zet, zorg er dan voor dat je dit in een ruimte doet die goed te reinigen is. Het is mij namelijk een keer overkomen dat de bramenjam door de hele keuken spoot bij het op de kop zetten en daar word je niet vrolijk van. Mijn witte muren onder de rode spetters. Een hele klus om alles weer wit te krijgen.
De frisse bramenjam is heerlijk op een zelfgebakken wafel met een toefje slagroom, lekker door de yoghurt of kwark, maar ook heerlijk op een broodje of beschuitje.

kwark met bessen en bramenjam
Griekse yoghurt met zelfgemaakte bramenjam, blauwe bessen en cruesli

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.