Bezoek op de Gapershof
Op woensdag 24 juli werd de Gapershof vereerd met een bezoek van de Vinkenhoeve (facebook) uit Friesland. De Vinkenhoeve verzorgt onder meer de dagbesteding voor ouderen en mensen met een beperking. Mijn zus werkt bij de Vinkenhoeve en zodoende is deze website denk ik een keer ter sprake gekomen. Nadat Nico, de eigenaar van Vinkenhoeve, een kijkje had genomen op de website, leek het hem leuk om eens een bezoekje aan de Gapershof te brengen. Ik vond dat natuurlijk hartstikke leuk. De laatste week van mijn vakantie was een ideaal moment hiervoor. Mijn man moest dan toch werken en zo had ik tijd om alles voor te bereiden. Er zou een groep van circa 18 personen komen. Omdat dat aantal net iets te groot is om in huis te herbergen, was het een voorwaarde dat het mooi weer zou zijn. En dat hebben we geweten. Precies die week kregen we te maken met een hittegolf (temperaturen tegen de 38 graden Celsius). En juist ouderen zijn extra kwetsbaar voor hitte. Veel water / limonade en natte washandjes uit de vriezer waren geen overbodige luxe deze dag. Ook in de bus werd iedereen voorzien van natte washandjes om het hoofd koel te houden. Gelukkig kon iedereen redelijk tegen de hitte en konden we met zijn allen terugkijken op een prachtige en gezellige dag met veel humor.
Wat hebben we zoal gedaan?
Ik ben van mening dat huisgemaakte producten veel beter smaken dan producten die je kant en klaar in de winkel koopt. Dus wat is er leuker om dat ook tijdens de lunch te laten proeven aan de gasten: een huisgemaakte courgettesoep, huisgemaakte aioli (lekker om je brood in te dippen) en huisgemaakte courgette in zoetzuur (heerlijk tussen een broodje kaas of ham). En Nico had heerlijke huisgemaakte karnemelk uit Vledder meegenomen (zuivel van de luie boer). Helaas ontbrak het mij aan tijd om ook het (suiker)brood zelf te maken. Dat was natuurlijk nog lekkerder geweest, volgende keer beter.
Na de lunch heb ik aan de hand van een quiz iedereen wat verteld over de bijen en het houden ervan. Ook ik moest soms even graven in mijn geheugen… Wim en Maarten bleken de minste fouten te hebben. Hen heb ik verblijd met een potje huisgemaakte courgette in zoetzuur.
En natuurlijk is het leuk om een demonstratie honing slingeren te geven. Maar ja de situatie moet zich wel voordoen dat er ramen met honing zijn. ’s Morgens ben ik vroeg naar de bijen gegaan (toen was de temperatuur nog redelijk) om te kijken of er verzegelde honingramen aanwezig waren. Gelukkig waren deze er. Een viertal verzegelde honingramen heb ik uit de kasten genomen. Vervolgens hebben we deze ramen ’s middags ontzegeld met de groep. Er waren een paar talenten bij wat betreft het ontzegelen.

En als ik hulp nodig heb, mocht ik Maarten (91 jaar) wel bellen… Hoe fijn is dat. Ontzettend leuk dat iedereen zo geïnteresseerd is. Tinie en Maarten hebben de honing geslingerd. En daarna hebben we natuurlijk allemaal even van de honing gesnoept.

Een aantal had graag een potje honing willen kopen, maar helaas had ik geen honing in voorraad. De honing, die vandaag geslingerd is, moet namelijk eerst een aantal dagen goed doorgeroerd worden, voordat ik de potjes vul. Dit doorroeren vertraagt namelijk het uithardingsproces.
Als afsluiting van de dag hebben we met zijn allen van een huisgemaakt advocaatje met slagroom genoten. De advocaat heb ik niet gemaakt volgens mijn eerste recept (au bain-marie), maar nu met de magnetron (tip van Nico). En ik moet zeggen dat dit eenvoudiger is en net zo lekker smaakt.
Verbaasd was ik dat aan het eind van de dag toch nog een groot aantal gasten de hete zon trotseerde om even een kijkje te nemen in de moestuin en bloementuin. En als de bloemen dan zaadjes geven, neem je deze met alle liefde aan, moet Antje gedacht hebben. En gelijk heeft ze, want hoe meer bloemen hoe gelukkiger de bijen zijn.
Bedankt iedereen voor de gezellige dag!