Voorjaarsinspectie van de bijenvolken april 2019

Voorjaarsinspectie van de bijenvolken april 2019

De afgelopen periode hebben de bijen op mooie dagen bloemen bezocht om vervolgens met klompjes stuifmeel weer terug te komen. Een goed teken, want dat betekent dat er broed aanwezig is.

schapenwol bijenvolk
schapenwol voor het verwarmen van het bijenvolk in de winter

 

Afgelopen zondag, 7 april, was het een heerlijke warme en zonnige dag met een middagtemperatuur tegen de 20 graden, een geschikte dag om eens in de kasten te kijken om te zien hoe het met de volken gaat. De vliegopeningen heb ik vorige week al groter gemaakt en nu haal ik ook het schapenwol onder de deksels vandaag, dat de bijen afgelopen winter mede warm heeft gehouden. Ik verbaas me over hoe vochtig het schapenwol is.

De kasten met de afleggers van vorig jaar

De bijen van de twee afleggers van vorig jaar zijn lekker rustig. Ik inspecteer de ramen en zie dat er gesloten broed, eitjes en larven aanwezig zijn. Dat is mooi, want dat betekent dat er een koningin is. Alleen mijn eerste koningin in kast 2, met witte stip, zie ik lopen. Een oudje ondertussen. In kast 1 en 2 hang ik twee lege ramen met kunstraat, zodat de volken kunnen groeien. Kast 2 is de winter ingegaan met zes ramen en heeft er nu dus acht en kast 1 is de winter ingegaan met acht ramen en heeft er nu tien in de broedkamer. Wat voedsel betreft had kast 2 nog voldoende, een heel raam verzegelde honing. In kast 1 zag ik alleen wat verzegelde honing bovenin de ramen. Ik twijfel of dit voldoende is, want het wordt komende week weer koud met temperaturen onder de nul ’s nachts.

De kasten van de oude volkjes

Bij de kast zonder logo heb ik de honingkamer onder de broedkamer geplaatst. De bijen maken dan de ramen mooi schoon en de ramen worden zo niet aangetast door wasmot. Maar op de manier moeten de bijen ook een langere afstand afleggen voordat ze buiten zijn en dus in de winter eerder voelen dat het koud is. Nu de winter voorbij is, is het weer tijd om de honingkamer naar boven te verplaatsen. Een hele klus nog, vooral wanneer je geen bijen wild pletten, maar dat is haast onmogelijk. Voordat ik de kamers verwissel bekijk ik eerst een aantal ramen in de broedkamer om te zien hoe het met het volk gaat. Ook hier gesloten broed, eitjes en larven. Daarnaast nog voldoende honing, zelfs zoveel dat ik besluit een raam met verzegelde honing aan kast 1 te geven en om te ruilen met het lege raam wat ik al in die kast had gehangen. Het lege raam heb ik aan de buitenkant gehangen van de kast zonder logo. Achteraf gezien had ik dit misschien nog een plekje naar binnen moeten doen naast het broednest in plaats van naast een raam verzegelde honing.
De kast met logo is de winter ingegaan met de honingkamer boven de broedkamer. Bij deze kast heb ik de broedkamer niet naar boven verplaatst, omdat in de honingkamer ook broed aanwezig was en ik het broednest niet wilde verstoren. De bijen in de kast met logo zijn ook lekker rustig en ik haal er een raampje uit om te kijken of er ook broed is. En dat is het geval. Verder laat ik deze kast met rust. Van bovenaf lijkt het erop dat er nog voldoende honing is.

Een aantal fruitbomen staat inmiddels in bloei en een aantal zit eraan te komen, een lusthof voor de honingbijen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.