Van rode pepers sambal tomaat maken

Van rode pepers sambal tomaat maken

Dit jaar is het mij eindelijk gelukt om rode pepers te kweken. Ik weet niet of dit komt omdat we zo’n geweldige mooie zomer hebben gehad of door de kas, waar ik de planten dit jaar in had staan. De zaadjes heb ik begin februari in potjes gezaaid en de plantjes binnen opgekweekt. Daarna heb ik de plantjes verpot naar een grote pot en in de kas gezet.

Omdat de pepers bijna allemaal tegelijk rood kleuren en ze niet onbeperkt houdbaar zijn, heb ik op internet naar een recept gezocht, waarin ik de pepers kon verwerken. Dit is sambal tomaat geworden. Ik houd niet van te pittig en de tomaat maakt de sambal net iets milder. Omdat ik niet alle ingrediënten in huis had, heb ik mijn eigen twist eraan gegeven en het resultaat mag er zijn.

sambal tomaat rode pepers recept

Benodigdheden

  • Foodprocessor
  • Pan
  • Houten lepel
  • Potjes (gedesinfecteerd)

Ingrediënten

rode pepers sambal tomaat

12 Rode pepers
5 middelgrote tomaten
2 knoflooktenen
1 Rode ui
Beetje olijfolie
Zout naar smaak

 

Bereidingswijze

  • Pel de ui en knoflook en snijd in stukken;
  • Snijd de peper in stukken van ca. 1 cm;
  • Doe de ui, knoflook en pepers in de foodprocessor en maal fijn;
  • Doe wat olie in de pan en fruit de gemalen massa;
  • Snijd de tomaten in stukjes, verwijder hierbij het vruchtvlees;
  • Doe de tomaten in de pan en breng op smaak met wat zout;
  • Laat het geheel een tijdje sudderen tot de massa niet te vochtig meer is;
  • Doe daarna de hete massa in de potjes en zet deze een paar minuten op zijn kop.
    Ongeopend kunnen de potjes sambal tomaat ongeveer 3 maanden bewaard worden.

Wist je dat rode pepers gezond zijn?

rode peperIn één rode peper zit een enorme hoeveelheid aan gezonde stoffen, zoals Vitamine C en B6, Magnesium, Kalium en IJzer. Daarnaast zijn rode pepers rijk aan capsaïcine. Dit is het stofje dat ervoor zorgt dat pepers zo pittig zijn. Capsaïcine heeft een antibacteriële werking: het werkt pijnstillend, verlicht jeuk en zorgt ervoor dat je minder snel verkouden wordt.

Tip
Iedereen kent het gevoel wel dat je mond in “brand” staat nadat je een (gerecht met) rode peper hebt gegeten. Je bent dan snel geneigd een slok water te nemen om te blussen. Dit werkt echter nauwelijks, omdat de stof capsaïcne slecht oplosbaar is in water. In vet daarentegen wel. Het beste kun je dus melk drinken om te blussen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.