Inspectie van de bijenvolken in de zomermaanden
Het is even geleden dat ik een blog geschreven heb over het wel en wee van de bijen. Het is de afgelopen maand (juli 2018) zo langdurig warm geweest dat ik geen puf had om achter de laptop te gaan zitten. Met die hitte was lekker luieren in de tuin voor mij een betere optie. Natuurlijk heb ik in de afgelopen periode wel mijn bijenvolkjes in de gaten gehouden en waar nodig ingegrepen.
Ik heb inmiddels vier kasten:
Kast met logo: bijenvolk, waarvan een kunstzwerm is gemaakt.
Kast zonder logo: bijenvolk, waarvan een kunstzwerm is gemaakt.
Kast 2: kunstzwerm van kast zonder logo (koningin met witte stip).
Kast 1: kunstzwerm van kast met logo (koningin met rode stip).
Op 25 juni heb ik de kast zonder logo gecontroleerd. Tien dagen eerder (zie mijn vorige blog) bleek dat beide volken, waarvan ik een kunstzwerm heb gemaakt, geen koningin (meer) te hebben. In het bijenvolk van de kast met logo heb ik toen meteen een raam met open broed gehangen, in de kast zonder logo niet. In deze kast zaten er bij de vorige inspectie drie redcellen op de ramen. De redcellen waren nu open geknaagd, maar nog geen koningin te bekennen, ten minste geen eitjes. Het kan natuurlijk zijn dat ze nog niet bevrucht is. Maar omdat het volk zo onrustig is, vermoed ik toch dat er geen koningin is. Ik neem het zekere voor het onzekere en hang een raampje open broed uit de kast van de kunstzwerm in deze kast, zodat de bijen hier redcellen van kunnen bouwen.
Controle eind juni (stille moerwissel?)
Met de twee kunstzwermvolkjes gaat het goed. De koninginnen zijn goed aan de leg. Wel heb ik ze met suikerwater bijgevoerd, omdat ze een minimale hoeveelheid voer in de ramen hadden zitten. In kast 2, de kast met koningin witte stip, werd een moerdop aangezet. Zou de oude koningin (moer) vervangen worden, een stille moerwissel? Bij een stille moerwissel wordt de oude koningin door het volk vervangen voor een nieuwe. Er wordt één of meer (zelden meer dan drie) moerdoppen aangezet. Eén van die moerdoppen loopt het eerste uit en die moer mag blijven en ook door blijven leggen totdat de dochter met leggen is begonnen. Daarna wordt de oude koningin door het bijenvolk afgedankt.
13 juli 2018
Weer even de kasten geïnspecteerd. In alle kasten waren de bijen erg rustig en onverstoorbaar aan het werk. Een goed teken, dit stemt mij gerust. En ja hoor in beide koningin-loze kasten (met en zonder logo) is weer een koningin aanwezig. Dat is te zien aan de eitjes in de ramen. Hier ben ik heel blij mee, want nu is er nog tijd genoeg om uit te groeien tot een redelijk groot volk, voordat de winter begint.
Het lijkt er inderdaad op dat in kast 2 een stille moerwissel heeft plaatsgevonden. Ik kon tenminste nergens de koningin met de witte stip meer vinden. Wel zijn er eitjes aanwezig, dus er moet een koningin aanwezig zijn, oud dan wel nieuw.
Bijvoeren:
Er is momenteel weinig dracht. Het is volop zomer en het heeft de afgelopen weken niet echt geregend. Omdat het vroeg in het voorjaar ook al warmer was dan normaal, bloeien heel veel gewassen eerder en duurt het drachtseizoen zo korter.
Op één kast na (de kast zonder logo) hebben de overige kasten nagenoeg geen voer meer in de ramen. Om te voorkomen dat de bijen verhongeren is het tijd om bij te voeren. Bij de Honingkamer in Epe heb ik een aantal voerbakken gekocht. Ik maak suikerwater van 1:1 en geef om de twee à drie dagen de bijen ongeveer een kwart liter suikerwater.
Augustus
Begin augustus ben ik de behandeling met Hive Clean gestart bij de bijenvolken, die ik heb bijgevoerd. Dit om de varroamijt te bestrijden. Dit herhaal ik nog twee keer (6e en 13e dag).
Het bijenvolk in de kast zonder logo heeft in de honingkamer nog veel verzegelde honing, deze behandel ik nog niet. Op 19 augustus heb ik de honing geslingerd (3,7 kg). Na het slingeren heb ik de honingkamer alvast onder de broedkamer gezet voor de aankomende winter en ben ik ook gestart met een Hive Clean-behandeling bij dit volk.
Eind augustus ga ik beginnen met inwinteren.