Kaasworkshop

Kaasworkshop

zelf kaas maken

Zin in een leuk uitstapje met familie, vrienden of collega’s en altijd al een keer zelf kaas willen maken, volg dan nu deze kaasworkshop. Als hobbykaasmaakster leer ik je de grondbeginselen van hoe je van rauwe melk** kaas maakt. Als leidraad wordt het Goudse recept gebruikt. 

Data

Zaterdag 23 maart 2024    nog 8 plekken beschikbaar

Zaterdag 5 oktober 2024   nog 10 plekken beschikbaar

Datum voor groepen vanaf 6 personen in overleg.

De workshop

Met drie liter verse melk van IJscowd (een boer hier uit de buurt) maak je in ongeveer vier en een half uur een babykaasje, al dan niet gekruid. Aan het einde van de workshop krijg je je zelfgemaakte kaasje mee naar huis om nog verder te laten rijpen en na een paar weken kun je lekker genieten van je zelfgemaakte kaasje. 

Programma

10.00 u  ontvangst met koffie/thee

10.15 u  bewerken van de melk: toevoegen van stremsel om de melk te laten stremmen

10.30 u  tijdens het stremmen van de melk is er tijd voor koffie/thee met zelfgemaakte arretjescake

11.15 u  kaas snijden, wassen en persen en een kleine proeverij van mijn eigen gemaakte kaasjes

13.30 u  lunch met mosterdsoep en pannenkoeken met stroop, zelfgemaakte bramenjam of suiker. Inclusief koffie, thee en sap

14.45 u  na het persen wordt het kaasje uit de vorm gehaald en krijg je het kaasje mee in een verpakking met de instructies hoe je het kaasje thuis verder moet  behandelen

15.00 u  einde workshop

Klik op deze link voor de ervaringen van deelnemers of plaats hier je eigen ervaring.

Het maken van kaas is een delicaat proces, hierdoor kan het zijn dat we iets van het tijdschema afwijken.

Kosten van de Kaasworkshop

€ 39,50 p.p. Dit is inclusief koffie/thee en wat lekkers, kleine kaasproeverij, lunch en het zelfgemaakte kaasje.
Minimaal aantal deelnemers 6 personen en maximaal 10 personen.
Een workshop met minder dan 6 personen is eventueel ook mogelijk. De kosten voor de workshop bedragen dan € 60,00 p.p. 
Aanmelden kan per mail degapershof@gmail.com 

kaasworkshop

Locatie

De workshop vindt plaats bij mij thuis aan de Gapersweg 3 te Hattem (Gelderland)

kaasworkshop

Goed om te weten 

-Doe je handsieraden af en doe je haar (indien mogelijk) in een staart.
-De ruimte bevindt zich op de eerste verdieping (trap, geen lift).
-De workshop is niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar.
-**BELANGRIJK: De kaasjes worden gemaakt van rauwe melk. Deze melk is dus niet gepasteuriseerd. Dit is een bewuste keuze, maar het is goed om onderstaande goed door te lezen en zelf een afweging te maken of je deze kaasworkshop wilt volgen. De afgelopen jaren heb ik mij verdiept in het maken van kaasjes van rauwe melk, iets wat de Fransen ook veel eten. Door de melk te pasteuriseren doodt het alle mogelijke schadelijke bacteriën, maar ook de bacteriën die natuurlijk aanwezig zijn in de melk die bijdragen aan de smaak en de complexiteit en karakter. Rauwmelkse kaas kan ziekmakende bacteriën bevatten. Door het verzuren van de melk (er wordt karnemelk aan de melk toegevoegd) verdwijnen ook ziekmakende bacteriën, omdat de melksuiker (hun voedingsbron) verdwijnt. Daarnaast wordt het kaasje gepekeld. Zout remt de groei van gewenste en ongewenste bacteriën. Voor een aantal groepen is het wel belangrijk dat zij geen producten eten waarin rauwe melk verwerkt is, dat zijn zwangeren, baby’s en jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Deze groepen zijn namelijk gevoeliger voor een voedselinfectie.