Wei (zuivel) – recepten

Wei (zuivel) – recepten

Wei of ook wel melkwei genoemd is een vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat. Het ontstaat na het stremmen van de melk na de toevoeging van stremsel en zuursel. Bij dit proces worden de vaste stoffen in de melk (wrongel) gescheiden van het vocht (wei). De vloeistof is een beetje geelgroen van kleur, ziet er niet echt heel smakelijk uit, maar bevat nog vele gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines (vooral uit de B-groep), wei-eiwit, melksuiker en mineralen. Wei heeft een hoge biologische waarde. Dit komt omdat de eiwitten rijk zijn aan vertakte aminozuren. Zonde om weg te gooien dus. En dat vind ik niet alleen. Zo wordt de vloeistof onder andere gebruikt als grondstof van frisdranken, zoals Rivella en Taksi of als bestanddeel van babyvoeding.

Gisteren heb ik weer twee kaasjes gemaakt, één met chilikruiden en één met Italiaanse kruiden. Met de resterende wei (ongeveer 2 liter) heb ik een heerlijke romig mosterdsoepje (wei i.p.v. room) en een bananensmoothie (lekker en voedzaam na het sporten) gemaakt. Hieronder vind je de recepten. Natuurlijk kun je de wei ook zo opdrinken, maar je kunt het ook gebruiken voor je pannenkoekenbeslag.

Bananensmoothie

bananensmoothieBenodigdheden
800 ml wei (liefst lekker koud)
2 bananen
staafmixer

Bereidingswijze
Doe de wei en 2 bananen in een maatbeker en mix het met de staafmixer tot een mooie gladde smoothie. Hoe simpel kan het zijn.

Mosterdsoep (vegetarisch)

Benodigdheden
50 gram roomboter
60 gram bloem
1 liter wei
2,5 eetlepel mosterd (ik gebruik hiervoor Zwolse of Doesburgsche mosterd)
2 groentebouillonblokjes
(eventueel 2 bosuitjes)

Bereidingswijze
Laat de roomboter smelten in een pan.
Voeg hier de bloem aan toe en al roerend de bloem garen.
Daarna de wei, mosterd en groentebouillonblokjes toevoegen. Het is belangrijk dat je deze ingrediënten koud toevoegt.
Breng de soep al roerende aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken. En klaar is je mosterdsoep!

kippen
de kippen smullen ook van de wei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.