Varroabestrijding in de winter

Varroabestrijding in de winter

Varroamijt

De varroamijt (Varroa destructor) is een uitwendige parasiet, die zich voort kan planten op het broed van honingbijen. De mijten voeden zich met het hemolymfe (“bloed”) van de bijen, waardoor de bijen verzwakt raken. De jonge mijten voeden zich in de cel met het hemolymfe van de pop, waardoor er misvormde bijen uit de aangetaste broedcellen komen. Kortom de varroamijt kan een bijenvolk dusdanig verzwakken dat het volk uiteindelijk ten gronde gaat. In de winter sterft een deel van de mijten. Slechts een klein gedeelte van de mijten overleeft de winter. De aanwezigheid van broed in een bijenvolk is een voorwaarde voor de vermeerdering van de mijten.

Behandeling in de winter

er bevinden zich dode varroamijten tussen het mul op de schuiflade

Wanneer het een periode koud is geweest (tussen de -5 en +5 graden Celsius, vaak tussen Sinterklaas en Kerst) mag je ervan uitgaan dat alle broed van de honingbijen uitgelopen is en er geen broed meer aanwezig is. Dit betekent dat alle nog aanwezige varroamijten op de bijen vertoeven, waardoor de mijten extra kwetsbaar zijn, omdat ze zich niet meer kunnen “verstoppen” in het broed. Veel imkers doen in deze periode een oxaalzuur-winterbehandeling tegen de varroamijt. Oxaalzuur is namelijk niet alleen schadelijk voor de varroa maar ook voor het open broed. Een oxaalzuurbehandeling is dus het meest effectief en het minst schadelijk in een geheel broedloze periode.
Gisteren heb ik de bodemlade van de bijenkast geïnspecteerd. Aan de hand van de mulstroken kun je zien waar de wintertros zich in de kast bevindt. Tussen het mul lag een aantal dode varroamijten.
Ik heb mij gisteren verdiept in de winterbehandeling met oxaalzuur en twijfel om deze behandeling al dan niet toe te passen. Wordt het bijenvolk niet nodeloos gestoord? In hoeverre is de oxaalzuurbehandeling schadelijk voor de bijen? In hoeverre is het bijenvolk zelf weerbaar tegen deze mijt? Honingbijen die niet in kasten wonen, maar in het wild in boomholtes (en dus geen varroabestrijding krijgen) gaan niet ten onder aan varroamijten. Het is ook niet logisch dat de mijt zijn gastheer doodt, omdat hij daarmee zelf voor zijn eigen ondergang zorgt.  Uiteindelijk heb ik besloten om vandaag mijn twee volken te behandelen met Hive Clean. Dit is volgens mij het meest veiligst. Ik lees toch te vaak op de diverse sites / forums dat bijen een oxaalzuurbehandeling niet overleven (waarschijnlijk ook omdat er een te hoge dosis gegeven wordt).
Bij het verwijderen van de dekplaten van mijn kasten, bleek dat in beide kasten een zwak volk zit (minder dan vier straatjes). Dit baart mij wel enigszins zorgen. Er zit niks anders op dan de winter maar af te wachten. Omdat de bijen in de winter in principe niet uitvliegen, heb ik geen beroker aangestoken voor de Hive Clean behandeling. Omdat het een zonnige dag was, is een aantal bijen toch gaan vliegen, maar kwamen vrij snel terug naar de vliegplank. Volgende week zal ik de dekplaten nog eens inspecteren, kijken of er veel dode mijten op liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.